Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Julgranen som blev rikskändis

Nättraby • Publicerad 9 januari 2019
Natten till den sjätte januari 1980 väcktes Nättraby av en våldsam knall. ”Det var en smäll som blåste ut fönsterrutor inom en radie av 100 meter och som fick rutor att skallra kilometern bort från platsen för explosionen”, skriver BLT dagen efter.
Natten till den sjätte januari 1980 väcktes Nättraby av en våldsam knall. ”Det var en smäll som blåste ut fönsterrutor inom en radie av 100 meter och som fick rutor att skallra kilometern bort från platsen för explosionen”, skriver BLT dagen efter.Foto: BLT:s arkiv

Gävle har sin bock. Nättraby hade sin gran.

Under några år var julgranen mitt i byn föremål för allt ifrån ganska oskyldiga bus till smärre sabotage och ett, vad BLT klassade som, ”livsfarligt attentat”.

Annons

Många lite äldre Nättrabybor kommer säkert ihåg explosionen i januari 1980 som krossade rutor i flera hus, bland annat kiosken intill, och förstörde dyra blyinfattade fönster i kyrkan. Att granen hade en privat nattvakt är en annan historia som många i Karlskrona pratade mycket om.

Speciellt som det verkade utvecklas en tradition, inte helt olik den i Gävle, att såga ner granen i Nättraby.

Kerstin PorshedSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons