Nyheter

Direkt från terrorrättegången

SVERIGE Artikeln publicerades
Foto: Maja Suslin/TT

Fredagen den 7 april 2017 kör en lastbil in i människor på Drottninggatan i centrala Stockholm. Några timmar senare grips Rakhmat Akilov, en 39-årig uzbek, i Märsta.  Nu inleds rättegången. Följ händelseutvecklingen här.

Akilov åtalas för att ha dödat fem och skadat eller försökt skada hundratalet människor. Men den rättegång som inleds i dag handlar om mer än så: Åklagaren ska försöka bevisa att attacken i Stockholm riktades mot hela Sverige och att Rakhmat Akilov bör dömas för terrorism.

Rättegången beskrivs som en av de mest omfattande i svensk historia och säkerheten kring tingsrätten i Stockholm är rigorös. Den terroristmisstänkte uzbeken Rakhmat Akilov, 39 år, kommer att höras bakom förstärkt glas i den underjordiska säkerhetssalen. De människor som drabbades av lastbilsattacken på Drottninggatan den 7 april förra året kan följa målet från en angränsande rättssal.

Rättegången inleds genom att åklagaren Hans Ihrman gör en så kallad sakframställan, där han sammanfattar de misstankar som riktas mot Akilov samt valda delar av bevisningen. Hela tre dagar, om nödvändigt fyra, viks åt detta anförande, inklusive försvarets och målsägarbiträdenas framställningar.

– Det blir intressant att se om han presenterar bevisningen fullt ut, eller om han väntar med några delar som ska användas senare i målet, säger rättsexperten Sven-Erik Alhem.

I den plan som Stockholms tingsrätt ursprungligen lade fram skulle åklagarens anförande följas av vittnesmål från målsägande. Först i vår skulle Akilov höras, men nu har förhören med den misstänkte tidigarelagts så att Akilov hörs redan den andra veckan, med start den 20 februari.

– Jag tror att det är av rättssäkerhetsskäl. Det är en smula underligt om en tilltalad i ett mål som gäller så här oerhört mycket får komma in så sent i processen, säger Alhem.

På det sättet kan man också avhandla terroristbrottet först, där staten är motpart, innan man går in på mord och mordförsök på enskilda, enligt Akilovs advokat Johan Eriksson.

Många väntar på att få höra Rakhmat Akilov tala i rätten. Johan Eriksson har konsekvent avböjt att besvara frågor som närmare rör de motiv Akilov kan ha haft till terrordådet eller vilket samröre han egentligen har haft med terroristorganisationen Islamiska staten (IS).

– Johan Eriksson har antytt att Akilov kommer att berätta själv, det är klokt tycker jag. Det är också det mest spännande. Han ska få tala med egna ord utan avbrott. Man kan tänka sig att han har en jättelång monolog och där kan han ju ha fått hjälp av sin advokat utan att vi får reda på det. Jag tycker att Johan Eriksson är Sveriges bästa brottsmålsadvokat, så Akilov är väl försedd, säger Alhem.