Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

I dag fyller blekingarna 360 år som svenskar

I dag, måndagen den 26 februari, är det 360 år sedan freden i Roskilde 1658.
Men något större jubileum är inte att vänta.
Blekinge • Publicerad 26 februari 2018
Fredstenen i Brömsebro.
Fredstenen i Brömsebro.Foto: Fredrik Carlén/Barometern

Det vore lögn att säga att Blekingeborna gått man ur huse för att fira 360 år som svenskar i dag. Kanske har baksmällan efter de olympiska vinterspelen tagit över eller så väntar vi 40 år med firandet.

För det har varit lite känsligt att fira Roskildefreden, och det faktum att en tredjedel av Danmark blev svenskt, under de senaste 100 åren.

Annons

– Firandet stör den skandinaviska vänskapen, förklarade den socialdemokratiske partiledaren Hjalmar Branting en gång.

300-årsfirandet kom av sig rejält 1958. Det var mitt under kalla kriget och firandet bestod kort och gott av en enkel utställning på Malmö museum samt pliktskyldiga analyser i främst Skåne- och Blekingetidningar. Vid 350-årsfirandet arrangerades dock utställningar i Lund, Malmö och även Karlskrona.

Än i dag finns varken festkommitté eller en officiell nationell segerdag. Det finns en sten i Brömsebro och en gedigen samling litteratur i ämnet, men det har under åren anses olämpligt att slå sig på bröstet och fira att vi erövrade så mycket territorium av vårt grannland.

Marcus Sandekjer, länsmuseichef i Blekinge, tycker att Sverige och Danmark har varit föredömen när det gäller att hantera forna konflikter.

– Det har svängt 360 grader runt, eller 180 grader gånger två och vi har gått från att vara ärkefiender till att samverka med Danska Nationalmuseum, som i fallet med Gribshunden. Det visar att man kan gå från elände till samvaro och vara ett föredöme för andra konflikthärdar ute i världen, säger Sandekjer till BLT.

Intresset för Sverige och Danmarks gemensamma historia har blivit större under åren.

– Det var tufft värre för 360 år sedan och under många år efter det, men numera tittar vi med spänning och intresse på vår gemensamma historia, säger Marcus Sandekjer.

Freden i Roskilde var ett fredsfördrag som slöts mellan Sverige och Danmark-Norge i Roskilde den 26 februari 1658. Resultatet av freden blev att Danmark lämnade över Skåne, Blekinge, Bohuslän, Bornholm och Trondheims län till Sverige. Lugnet avbröts dock några månader senare och avslutades först med freden i Köpenhamn 1660 då Bornholm och Trondheims län återgick till Danmark respektive Norge. Då fick Sverige sina ännu gällande gränser mot Danmark.

Om du är bleking som fortfarande känner dig mer dansk än svensk - så kan du testa dina kunskaper om Danmark i en frågesport som DN gjorde för några år sedan.

Annons

Läs mer:

Christian HylseSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons