Nyheter

Hot och ohälsa – nu granskas e-handeln

Arbete (TT) Artikeln publicerades
I samband med bland annat Black Friday gör Arbetsmiljöverket inspektionsinsatser riktade mot e-handeln. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
I samband med bland annat Black Friday gör Arbetsmiljöverket inspektionsinsatser riktade mot e-handeln. Arkivbild.

Inför Black Friday växer antalet paket och med dem påfrestningen för anställda inom e-handeln.

Risk för fysiska påfrestningar, men även våldsamma situationer, granskas nu av Arbetsmiljöverket.

Under hösten har myndigheten sjösatt sitt arbete som sträcker sig under två års tid och ska sätta hela hanteringskedjan gällande e-handeln under lupp.

De närmaste månaderna, med först Black Friday på fredag och därefter en intensiv julhandel, innebär enligt myndigheten de allra största arbetsmiljöriskerna för anställda vid terminaler eller utlämningsställen.

– Vi vill att arbetsgivarna ska få upp medvetenheten, liksom e-handlarna, vilka val de gör. Det kan handla om hur man packar varor, hur tunga paketen kan vara. Framförallt så har det varit svårt att förutse hur volymutvecklingen skulle se ut för några år sedan, säger Eric Storbjörk, arbetsmiljöinspektör vid Arbetsmiljöverket.

Ökad utsatthet

Till och med årsskiftet 2019/2020 ska 750 besök genomföras men redan kan Arbetsmiljöverket se vissa tendenser med påtagligt ökad risk inför Black Friday. Eric Storbjörk ger exempel på utlämningsställen där man i vanliga fall får in några enstaka paketburar med paket men under högsäsongen i stället tar emot 10–13 stycken dagligen.

– Det kan vara obekväma arbetsställningar, lyft över axelhöjd eller under knähöjd vilket blir ohälsosamt. Samtidigt blir det daglig stress och pressande när man får ta emot stora volymmängder.

Många utlämningsställen är dessutom i grunden livsmedels- eller tobaksbutik och därför inte anpassade för att fungera som förvaring för paket vilket i sin tur påverkar negativt.

– Det finns de som tvekar om man ska ha pakethantering överhuvudtaget och undrar var smärtgränsen går. De tjänar inga stora pengar på det utan ser det mera som en service för kunderna, säger Eric Storbjörk.

Ska avslutas i december

Ytterligare ett problem är den uppenbara risk för vålds- och hotsituationer som kan uppstå.

– Den risken finns inom handeln generellt men vid utlämningsförfarandet kan det finnas missnöje hos kunderna, särskilt när volymerna växer. Det är många arbetsuppgifter som ska lösas på kort tid, säger Eric Storbjörk.

Inspektionsinsatsen är tänkt att avslutas i december 2020 och under nästa år ska fokus ligga på den hantering av paket som chaufförer av paket- och distributionsbilar står för.

Fakta

Konsumtionshögtider

Singeldagen – på kinesiska guanggun jie och internationellt känd som Singles day – har ett inte helt glasklart ursprung. Men det började på 90-talet, troligen bland studenter, med tanken om en speciell dag då singlar skulle unna sig lite extra. Själva dagen infaller den 11 november – 11/11 – eftersom de uppradade ettorna anses påminna om ensamma personer.

Black Friday kommer från USA och efterföljer den amerikanska högtiden Thanksgiving som infaller den fjärde torsdagen i november varje år. Black Friday är USA:s största shopping- och readag och utgör startskottet för julhandeln.

I Sverige är Black Friday ett relativt nytt fenomen, men dess popularitet har vuxit snabbt under de senaste fem åren, enligt Svensk Handel.

December är årets viktigaste månad för handeln. Julhandeln väntas sätta nya rekord i år igen, enligt analysföretaget HUI Researchs prognos. Detaljhandelns försäljning i december beräknas öka med 3,0 procent jämfört med förra året. Med julhandel avses hela försäljningen i december inom dagligvaruhandeln och sällanköpsvaruhandeln.

Källa: Svensk Handel och HUI Research

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.