Nyheter

Hon är hemma i 50-talet

Motor Artikeln publicerades
En 50-talsbrud i lyxförpackning. Cia Sandell går
Foto: Fredrik Sandberg/TT
En 50-talsbrud i lyxförpackning. Cia Sandell går "all in" på decenniet när jänkarna var som häftigast.

Bilmekaniker, rörmokare och pinuppa à la 1950-tal. Kombinationen låter osannolik, men Cia Sandell är just det. Gamla bilar, rockabilly och vintagestajling är hennes stora intressen.

I Cia Sandells bilar är alla klockor som inte längre fungerar ställda på klockslaget 05.45. Det var då rebellen och filmikonen James Dean körde ihjäl sig i sin Porsche Spyder, i september 1955. Att 1950-talet är stort för Cia är uppenbart.

Bilen som just den här klockan sitter i är en Chevrolet Bel Air från 1957. En riktig klassiker med en original 283 motor och en tvåväxlad Power Glide automatlåda. Hon såg en sådan i filmen "Dirty dancing" där Patrick Swayze körde runt med en svart Bel Air. Sedan dess har den varit en av hennes drömbilar och nu har hon skaffat en egen.

– Det är den sista modellen som togs fram innan de fick stora fenor och andra grejor som inspirerades av rymden och månraketerna, säger hon.

Cia Sandell lyssnar gärna på banden TT Grace från Stockholm och Go Getters från Västerås.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Cia Sandell lyssnar gärna på banden TT Grace från Stockholm och Go Getters från Västerås. "Glenn Miller och Johnny Cash är också bra", säger hon.

Med sin Bel Air cruisar hon och åker på bilträffar så ofta hon kan. Gärna med särbon Joacim Axelsson som delar hennes intresse.

– De här två är som skönheten och odjuret, säger hon när Joacim parkerar sin ombyggda Chevrolet Chevelle bredvid hennes Bel Air.

Båda bilarna är Chevor men så olika de kan bli – förutom att de är svarta. Joacims är helt modern under skalet med nästan 600 hästkrafter, medan Cias är så gott som original och helt i bruksskick.

– Jag hittade min på Blocket av en slump i våras och det sa klick direkt. Jag hade inte pengar just då, men två månader senare var bilen fortfarande inte såld och då åkte jag och barnen ner till Nossebro och köpte den. Jag kallar henne för Rosalie och hon gick först i Louisiana och därefter i Florida innan förra ägaren importerade henne till Sverige för fyra år sedan, säger Cia.

I bagageluckan på bilen har hon gamla resväskor med verktyg, men även sminkgrejor och en väska full med högklackade skor. Stajling är ett annat av hennes intressen. Klockade kjolar eller tajta fodral och starka färger. Hon lägger håret med klassiska tekniken "pincurls" för att göra vackra frisyrer som Marilyn Monroes eller Rita Hayworths.

På de stora bilträffarna arrangeras ofta tävlingar med pinuppor eller rockabellas som de också kallas. Cias alias är Kitty Cupcake. I år blev hon trea i Miss Västerås Summer Meet.

– Det är inget sexistiskt utan handlar om starka kvinnor som vågar vara kvinnliga. Jag håller pinupskola ibland, får ofta frågor om hur man fixar frisyrer, smink och den röda hårfärgen jag har. Det är kul att kunna hjälpa andra att våga prova och kanske finna en stil som de kan blomma ut i, säger Cia Sandell.

Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.

Hon går all in på 1950-talslooken.

– Det är som ett jäkla museum hemma hos mig, har nån sagt, med alla mina gamla grejor. Det mesta är vintage, till och med köket är original från 50-talet, förutom vitvarorna.

Hon fastnade för gamla amerikanska bilar och rockabillykulturen när hon var 16 år. Hon åkte på bilträff med mamma och pappa till Västerås i familjens Volvo 740, med Elvis Presley i kassettspelaren. Året var 1998.

– Det var Power Big Meet i Västerås och jag hamnade i himmelriket. Jag är uppvuxen med bilar och fordon i alla dess former, men inte med gamla amerikanska bilar och den kulturen och livsstilen. Där och då hittade jag hem.

Hennes två barn följer gärna med på träffarna och genom bilintresset träffade hon också sin kärlek Joacim. Den ljuva musiken mellan de två uppstod på anrika bilklubben Teddy Boys i Västerås, medan rockabillybandet The Barntwisters lirade på scenen.

Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Så gott som allt är original på Cia Sandells Cheva.
Motorn på Cias Bel Air är en V8 på 4,6 liter och 185 hästar, men med uppdaterad kylning eftersom den gick upp i temperatur tidigare. Hon mekar med den när det behövs.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Motorn på Cias Bel Air är en V8 på 4,6 liter och 185 hästar, men med uppdaterad kylning eftersom den gick upp i temperatur tidigare. Hon mekar med den när det behövs.
Smink och skor är alltid med i bagaget.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Smink och skor är alltid med i bagaget.
1950-tal gäller ned till minsta detalj.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
1950-tal gäller ned till minsta detalj.

Kort om

Cia Sandell

Ålder: 37 år.

Bor: Hus på landet utanför Köping.

Familj: Johnny, 11 år, Oliver, 4 år, och pojkvännen/särbon Joacim Axelsson och hans son Albin, 12 år.

Gör: Utbildar sig till rörmokare. Har tidigare jobbat som industriarbetare, däckmontör, städare och bilmekaniker.

Bilar: Chevrolet Bel Air 1957, Chevrolet Caprice 1977, Volvo Amazon 1966, Volvo Amazon 1967, Volvo 244 1988, Volvo 745 1989.

Drömbil: ”Har redan flera av mina drömbilar, men en fyradörrars Cadillac HT från 1955 eller 1956 skulle jag inte tacka nej till."

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.