Nyheter

Här inleds flytten till Ryssland

Karlshamn Artikeln publicerades

Rysslands räddning kommer från Sverige.

I form av 17 visenter från Eriksberg.

17 visenter lämnar Eriksberg inom kort.
Foto: Eriksberg
17 visenter lämnar Eriksberg inom kort.

På Eriksberg har just nu vad som kan vara den en av de största förflyttningar av visentavelsdjur inletts.

– De ska släppas ut på ett område sydost om Moskva och ingå i ett avelsarbete för att stärka artens överlevnad, berättar Per-Arne Olsson som är vd på̊ Eriksberg Hotel & Nature Reserve samt ordförande i EBCC, European Bison Conservation Center i ett pressmeddelande.

Visenterna går nu i ett karantärshägn på Eriksberg, tillsammans med visenter från Avesta, Borås och Kungsbyn. De ska sitta i karatän i en månad innan det är dags för flytten.

Visenter från flera delar av landet blandas inför flytten.
Foto: Eriksberg
Visenter från flera delar av landet blandas inför flytten.

Representanter från WWF i Ryssland/Kaukasus besökte Eriksberg för två år sedan för att diskutera möjligheten att förflytta ett stort antal individer från Skandinavien.

– Vi har även noga undersökt den ryska anläggningens målsättning eftersom vi vill försäkra oss om att visenterna får det bra i sitt nya hemland, säger Per-Arne Olsson. Om allt går som planerat är målet att vi ska transportera ett tiotal individer om året från Eriksberg/Sverige till Ryssland för att säkra visenternas framtid.

På̊ Eriksberg finns i dag den störta sammanhängande avelsflocken av visenter som finns i hägn och som lever så nära naturliga förhållanden som det bara är möjligt.