Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här finns flest utlandsfödda väljare i länet

Blekinge • Publicerad 6 september 2018
SCB:S statistik visar andelen röstberättigade utlandsfödda i riksdags- och kommunalval (arkivbild).
SCB:S statistik visar andelen röstberättigade utlandsfödda i riksdags- och kommunalval (arkivbild).Foto: Henrik Montgomery / TT

Cirka 950 000 personer, eller 13 procent, av de preliminärt röstberättigade i riksdagsvalet på söndag är utlandsfödda. Det framgår av siffror från Statistiska centralbyrån (SCB), som nyhetsbyrån Siren har tagit fram.

Generellt är valdeltagande lägre i gruppen än hos svenskfödda medborgare.

Annons

– Konsekvensen är att det finns en stor risk att intressen, åsikter och frågor som har betydelse inte fångas upp politiskt. Det är det huvudsakliga problemet ur ett demokratiskt perspektiv, säger Mikael Spång, docent i statsvetenskap vid Malmö universitet, till Siren.

Nästan 40 procent av de röstberättigade till riksdagsvalet som bor i Botkyrka är utlandsfödda. Det är högst andel i landet.

Så här ser statistiken ut för kommunerna i Blekinge (De preliminära uppgifterna är en framskrivning av siffror baserade på befolkningsregistret i juni 2017):

Karlshamn, 8 procent

Karlskrona, 7

Olofström, 17

Ronneby, 8

Sölvesborg, 8

Samtidigt är cirka 578 000 utländska medborgare berättigade att rösta i kommunvalen runtom i landet.

I Haparanda är 27 procent av de röstberättigade till kommunvalet utländska medborgare. I Öckerö är det 2 procent, vilket är lägst i landet. Snittsiffran för riket är 7 procent.Motsvarande siffror för Blekinge län är enligt följande:

Annons

Karlshamn, 5 procent

Karlskrona, 6

Olofström, 9

Ronneby, 7

Sölvesborg, 5.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons