Nyheter

Här bor Blekinges mest nöjda medborgare

Blekinge Artikeln publicerades

De mest nöjda medborgarna i Blekinge bor i Sölvesborg. I alla fall sett till Statistiska centralbyråns undersökning.

Allra högst upp på SCB:s lista i Medborgarundersökningen 2017 återfinns kommuner som Lomma, Danderyd, Lidingö, Lidköping och Kalmar - med betyg på 8 och uppåt, återger Dagens nyheter.

I botten av samma lista, där cirka 130 kommuner har deltagit denna gången, återfinns Södertälje, Hörby – och Flen. Betyget ligger under 6.

Kring plats 40 hittar man Karlskrona, Sölvesborg (7,3) och Olofström (7,2). Övriga blekingekommuner har inte deltagit i 2017 års undersökning.

Ett snitt sedan 2010 avslöjar följande rankning i länet: Sölvesborg (7,3), Karlskrona (7,2), Olofström (7,2), Karlshamn (7,1) och Ronneby (6,2).

2017 är det inte minst möjligheterna till att hitta bra boende som sticker ut i Sölvesborg.

Fakta

SCB:s medborgarundersökning

Undersökningen har genomförts varje år sedan 2010. Alla kommuner erbjuds att vara med. Många deltar vartannat år.

Medborgarna i kommunerna svarar på ett frågebatteri om hur det är att leva och bo i kommunen, men också om vad man anser om hur den fungerar administrativt och ur ett demokratiskt perspektiv. Den här delundersökningen fokuserar på det övergripande betyget, samt till exempel på frågor om att hitta jobb och bostad, hur säker man känner sig på kvällar, och hur nöjd man är med kultur- och nöjesutbudet.

Flera stora kommuner som Stockholm och Malmö har aldrig deltagit i undersökningen.

Svaren för 2017 offentliggjordes av Statistiska Centralbyrån, SCB strax före jul.

Källa: Dagens nyheter

Visa mer...