Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

En natt utan några större polisiära händelser i Blekinge.
Publicerad 26 september 2019
Foto: Johan Nilsson/TT

Sverige

Ericsson avsätter tolv miljarder kronor, som påverkar tredje kvartalets resultat, för väntade böter och andra kostnader i en mututredning i USA, enligt ett pressmeddelande.

Det är sedan tidigare känt att telekomjätten förhandlar med myndigheterna SEC och DOJ om en uppgörelse kring brott mot USA:s korruptionslagar, brott som dock ägt rum i andra länder.

Annons

I våras beskrev bolaget "diskussioner... i ett väldigt tidigt skede", och ville inte beräkna kostnaderna mer specifikt än "betydande monetära och andra åtgärder".

Det var SEC (Securities and Exchange Commission) som inledde utredningen 2013, med anledning av misstänkta brott mot USA:s lag om utländsk korruption, Foreign Corrupt Practices Act (FCPA), skriver Ericsson i pressmeddelandet.

Brotten ska ha ägt rum i samband med telekomföretagets affärer i Kina, Djibouti, Indonesien, Kuwait, Saudiarabien och Vietnam. (TT)

En bilist i Uppsala körde rakt igenom en korsning med trafikljus, snuddade i samband med det en annan bil, och voltade sedan ut i skogen i södra Uppsala.

Föraren fördes till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda, skriver polisen.

Efter händelsen på onsdagskvällen har polisen bärgat bilen för teknisk undersökning. Det finns för tillfället ingen misstanke om brott. (TT)

Världen

Ett jordskalv med magnituden 6,5 har inträffat vid Moluckerna i östra Indonesien. Skalvet inträffade i havet på cirka 30 kilometers djup nordost om staden Ambon, enligt USA:s geologiska organ USGS.

Ingen tsunamivarning har utfärdats. Det har inte heller rapporterats om personskador eller betydande materiell förstörelse.

– Jordbävningen var riktigt kraftig. Vi sprang från vårt hus och såg även grannarna fly. Alla fick panik, säger en Ambon-bo. (TT)

Tolv minuter över midnatt svensk tid, någonstans över Indiska oceanen, öppnades luckan från Sojuz-farkosten till ISS. Svenskamerikanskan Jessica Meir och hennes två kollegor gled tyngdlöst in på rymdstationen.

Annons

I Nasas direktsändning syntes Meir, Oleg Skripotjka och Hazza Ali al-Mansoori jublande glada krama om sina sex kollegor som tog emot dem i den ryska delen av ISS. De flesta känner varandra mycket väl efter att tidigare ha jobbat ihop på jorden.

Därefter ställde de upp sig – med viss möda i tyngdlösheten – för en liten "presskonferens". Och första frågan från åskådarna nere på Bajkonur-basen i Kazakstan blev delvis på svenska.

– Det var fantastiskt att se dig "take off", sade en anhörig till Jessica Meir, och undrade hur resan varit.

– Det är svårt att förstå att vi är här! Det har faktiskt känts väldigt mycket som att vara i simulatorn – tills det rör på sig, och man ser utsikten. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons