Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilar i lågor i Karlshamn och polisen utreder arbetsplatsolycka i Ronneby.

Blekinge

Tre personbilar förstörda i brand. Räddningstjänsten möttes upp av tre helt övertända bilar när man kom till larmplatsen under natten till tisdagen i Karlshamn. Larmet kommer till SOS klockan 02.20 på tisdagsnatten. Först sägs det att två bilar ska brinna, på Fridhemsgatan, men när räddningstjänsten kommer på plats möts de av tre helt övertända personbilar. Enligt SOS fanns hot om spridningsrisk till närliggande bilar.

Två maskerade rånare slog till mot en livsmedelsbutik på Gullbernavägen i Karlskrona under tisdagskvällen. De kom in i butiken, Mariebergs Livs, och hotade med varsin större kniv en affärsanställd som var ensam i butiken. Hon beordrades att öppna kassaapparaten. Med uppmaningen att lämna ut pengar uppehöll sig rånarna en stund i lokalen och lämnade sedan butiken och försvann till fots. Kvinnan som arbetade i affären blev chockad efter händelsen men hade inte kommit till fysisk skada. Rånarna sprang bort mot Kungsmarken och hade kommit över cirka 4 000 kronor i kontanter.

– Det handlar om två gärningsmän, bägge runt 180 centimeter långa, med mörka kläder och det har också talats om en mask i guld och en i vitt, säger Christer Fuxborg på polisens ledningscentral i Malmö.

Vid 21.30-tiden hade polisen hunnit gå igenom film från en övervakningskamera i butiken. Den visade vad polisen själv betecknade som ”mycket maskerade” personer.

En person skadad i arbetsplatsolycka. Vid klockan 17.40 på tisdagen inträffade en arbetsplatsolycka vid ett företag i Risatorp i Ronneby. En person ska ha ramlat och slagit sig i huvudet och fick föras med ambulans för vård på sjukhuset i Karlskrona. Skadeläget är oklart.

Polis har varit på plats och upprättat en anmälan om arbetsplatsolycka.

Sverige

En bankomat på Sjöbo torg är helt demolerad efter ett sprängdåd som inträffade vid 01.45 natten till onsdag. En man har gripits misstänkt för sprängningen – en annan misstänkt är fortsatt på fri fot.

Ett vittne uppger för BT att det var en fruktansvärd upplevelse för hela familjen att vakna av smällen.

Polisen bekräftar vid 04-tiden på onsdagsmorgonen att någon form av sprängmedel har använts vid bankomatsprängningen på Sjöbo torg. Under natten har polisen haft flera patruller på plats.

– Vi har haft ett intensivt arbete under hela natten och vi har lyckats säkra flera spår efter gärningsmännen som ska vara två, säger Joakim Danz.

En dryg timma efter sprängdådet lyckades polisen gripa en av gärningsmännen på en moped. Tillsammans på mopeden fanns ytterligare en person som lyckades komma undan.

En man i södra Dalarna delade IS-propaganda på Facebook – och fick i somras besök av Säkerhetspolisen. Nu åtalas mannen, som är i 60-årsåldern, för olaga våldsskildring, rapporterar SVT Dalarna.

I förhör med Säpo förnekar mannen brott då han menar att han inte var medveten om att det var olagligt att dela filmen. Han säger sig inte heller sympatisera med organisationen.

Däremot säger mannen att han spred filmen, som bland annat visar hur soldater från Syriens regeringsstyrkor avrättas med bakbundna händer, för att han sympatiserar med handlingarna på klippet. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump är redo att förutsättningslöst träffa Irans president Hassan Rohani, säger finansminister Steven Mnuchin. Samtidigt upprätthåller Washington "maximalt tryck" på Teheran genom sanktioner.

Presidenten har klargjort att han gladeligen har ett förutsättningslöst möte, säger Mnuchin.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo svarar "säkert" på frågan om Trump kan tänkas träffa Rohani i samband med att FN:s generalförsamling samlas i New York senare i september.

Mnuchins klargörande kom en och en halv timme efter offentliggörandet att Trump sparkar den hökaktige John Bolton som nationell säkerhetsrådgivare. Men finansministern duckade på frågor om Boltons avsked kan innebära en mjukare linje gentemot Iran.

Mnuchin presenterade samtidigt också beslut om att sätta upp flera ledare för olika Irankopplade organisationer på USA:s terrorlista. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.