Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

En natt utan några större nyhetshändelser i Blekinge.

Ett större område spärrades av i Solna efter en explosion.

Sverige

Ett stort område spärrades av i Solna under natten, sedan en mindre restaurangbyggnad exploderat och en brand, påeldad av gas på platsen, uppstått. Strax efter 03 sades branden vara släckt.

– Det ska ha varit någon form av explosion i en fristående byggnad, säger Lisen Sessler, ledningsoperatör på Storstockholms räddningscentral.

Vittnen beskriver enligt flera medier en rejäl detonation.

Området kring byggnaden kommer att vara avspärrat under morgonen och förmiddagen för teknisk undersökning vilket kan påverka trafiken. Polisen skriver på sin hemsida att fragment av byggnaden spridits över ett förhållandevis stort område.

Det finns inga uppgifter om personskador. (TT)

Sveriges luftvärnsbataljoner får en rejäl uppdatering när det 40 år gamla systemet robot 70 ersätts. "En taktisk revolution", enligt Försvarsmakten, som tar emot nya robot 98 i Halmstad i dag.

Det för luftvärnet nya systemet används redan på Gripenplan. Nu har det anpassats för avfyrning från bandvagn.

Till skillnad från det tyngre Patriotsystemet, som levereras om ett år, kan robot 98 hanteras av värnpliktiga, alltså soldater under grundutbildning. (TT)

Världen

Medan Amazonas regnskog fortsätter att brinna trappar Brasiliens president Jair Bolsonaro upp ordkriget med omvärlden.

Efter att Frankrikes president Emmanuel Macron sagt att bränderna bör tas upp under helgens G7-möte svarade Bolsonaro.

– Att händelserna i Amazonas ska diskuteras vid G7-mötet utan att länderna i regionen får delta påminner om en kolonial mentalitet som inte hör hemma i det 21:a århundradet, sade Bolsonaro i ett tal. (TT)

Nordkoreas utrikesminister Ri Yong-Ho uppger att landet är för en dialog med USA om sina kärnvapen. Men han varnar samtidigt USA.

– Om USA fortfarande drömmer om att uppnå alla sina mål med sanktioner får vi antingen låta dem fortsätta drömma eller krossa drömmarna, säger Ri enligt nyhetsbyrån KCNA.

Trots snabbträffen mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i juni har inga konkreta förhandlingar mellan länderna hållits sedan toppmötet i Vietnam i februari. (TT)