Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Under natten arbetade räddningstjänsten vidare med plastbranden på avfallsanläggningen i Asarum.

Blekinge

Branden i en container med en större mängd plast var under kontroll sent på torsdagskvällen. Allmänheten i området uppmanades att hålla sig inomhus då rökutvecklingen kvar kraftig och den ökade i samband med släckningsarbetet. Strax före klockan 04 återkallade räddningstjänsten det viktiga meddelandet.

I övrigt rapporterar polisen om en lugn natt i länet.

Sverige

Polisen fick larm om en knivskärning under en lägenhetsfest i centrala Stockholm vid tretiden på natten. Två skadade har förts till sjukhus.

– Gärningsmannen har försökt lämna området men blir gripen innan han hinner särskilt långt, säger Mats Almquist, vakthavande befäl vid Stockholmspolisen.

Man har även funnit det troliga vapnet, en kniv. Den misstänkte liksom de två skadade är män i 20-årsåldern.

Polisen kan inte uttala sig om skadeläget för de två på sjukhus, men de var vakna och talbara när de hämtades av ambulans. Händelsen utreds som försök till mord. (TT)

Antalet minderåriga i svenska häkten har ökat, rapporterar Sveriges Radio.

Under årets första tre månader har det vissa veckor varit över 35 minderåriga inlåsta i landets häkten, enligt siffror från Kriminalvården. Under samma period 2018 och 2017 var snittet som högst 20–25 stycken.

Enligt Magnus Johansson, vice överåklagare vid utvecklingscentrum i Malmö, kan det bero på att fler unga dras in i gängbrottslighet. (TT)

Världen

Två par, ett manligt och ett kvinnligt, hängde på låset i centrala Taipei när Taiwan i dag började tillåta homoäktenskap.

Ytterligare tiotals samkönade par väntas gifta sig under dagen, som ses som historisk i och med att Taiwan är första land i denna del av världen att uttryckligen tillåta homobröllop.

Domstolsavgörandet för giftermål mellan personer av samma kön kom 2017. Det banade väg för en sådan lag som antogs i parlamentet i förra veckan. (TT)

USA:s luftfartsmyndighet FAA kan komma att godkänna Boeings olycksdrabbade modell 737 Max för trafik igen redan om ungefär en månad, uppger källor för Reuters efter ett möte med flygmyndigheter från över 30 länder i Texas. Utåt lämnar dock FAA inget besked.

– Den enda tidtabellen är att flygplanet ska vara säkert, säger Daniel Elwell, som leder FAA, till medier.

Även om USA ger grönt ljus kan det sedan dröja innan andra länder följer efter. Tidigare har man ofta följt exemplet från ursprungslandet, i detta fall USA, men osäkerheten är nu större eftersom FAA har anklagats för att ha en för nära relation till Boeing.

Två krascher med 737-planen, i Indonesien respektive Etiopien, har krävt sammanlagt uppemot 350 liv. (TT)