Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen utreder ett grovt brott i östra Blekinge, stort pådrag där på natten till påskafton.

Blekinge

Strax efter klockan 22 på fredagskvällen omtalar vittnen att ett större polispådrag pågår med ett flertal polisbilar i området kring Ramdala och Sturkö. Polisen är väldigt förtegen kring vad insatsen gäller.

– Det misstänks att ett grovt brott är begånget i trakterna kring Ramdala öster om Karlskrona. Polispatruller finns i området och man har gjort vissa avspärrningar och kontrollerat bilar, säger Peter Kjällkvist, presstalesperson vid polisen i region syd, vid klockan 23.30.

Enligt uppgifter till Kvällsposten ska en anhörig till en hotad polis ha överfallits medan polisens privata bil utsatts för skadegörelse.

– Det är uppgifter jag varken kan bekräfta eller kommentera, säger Kjällkvist.

Polisen har fattat beslut om att inleda en så kallad särskild händelse, vilket kan göras när något väldigt allvarligt skett. Då skapar man en stab och omfördelar resurser för att fokusera just på den särskilda händelsen.

Vid klockan 05.40 på påskaftons morgon meddelar Karlskronapolisen att ingen person har frihetsberövats. I övrigt vill man inte lämna några uppgifter om fallet därifrån utan hänvisar till polisens presstalespersoner.

Sverige

En man har avlidit efter att ha gått igenom isen i Enviken i Falu kommun på fredagseftermiddagen. Mannen som är i 70-årsåldern fördes till sjukhus med ambulans i vilken hjärt- lungräddning pågick hela vägen.

Larmet kom vid 16.15-tiden och en halvtimme senare uppgav räddningstjänsten att de fått upp mannen ur vattnet.

Vid 21-tiden på fredagskvällen meddelade landstinget i region Dalarna att han avlidit på sjukhus.

Mannens anhöriga är underrättade. (TT)

Världen

Protesterna mot det styrande militärrådet i Sudan växer. Hundratusentals demonstranter samlades på fredagskvällen runt en sittstrejk utanför försvarshögkvarteret i huvudstaden Khartum.

Militärrådet tog makten efter att ha störtat president Omar al-Bashir 11 april, de strejkande vill att militären ska lämna över makten till civila.

På söndag ska den största protestgruppen SPA presentera ett eget civilt råd som de vill ska styra landet tills vidare. (TT)

Demokraterna i USA:s representanthus har lämnat in en stämningsansökan mot justitiedepartementet för att få tillgång till hela Rysslandsutredningen, utan censurerade delar.

Departementet har svarat att justitieutskottets ordförande Jerry Nadlers handling är onödig.

– Justitiedepartementet kommer att fortsätta arbeta tillsammans med Kongressen och tillmötesgå legitima, lagenliga, önskemål, säger talespersonen Kerri Kupec. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.