Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Mopedstöld i Karlskrona. Man anhållen för hot i Åhus.

Blekinge

Två mopeder ska ha stulits i Lyckeby på natten till torsdagen. Ägarna vaknade av ljud utanför bostaden och upptäckte att fordonen var borta.

Men de kunde hitta de två mopederna några hundra meter bort när de begav sig ut och letade, uppger polisen som larmades till platsen klockan 01.

En anmälan har upprättats om tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Skåne

Vid klockan 23.45 på onsdagskvällen greps en man i 40-årsåldern i Åhus.

Mannen misstänks för olaga hot mot en före detta flickvän. Han misstänks även för övergrepp i rättssak och anhölls senare under natten.

Sverige

Boende i området kring Spångsholms bruk i Mjölby evakuerades under onsdagsnatten efter att en kraftig brand utbrutit. Dessa har nu fått återvända hem.

Räddningstjänsten har arbetat hela natten med den kraftiga branden i industribyggnaden med bland annat ett flerbilsgarage i Spångsholms bruk i Mjölby. På grund av risk för explosion infördes en säkerhetszon på 300 meter från byggnaden och personer i området evakuerades.

Situationen har nu lugnat ner sig något. Räddningstjänsten är fortfarande på plats men de som evakuerats har fått återvända hem, uppger polisen för TT.

Cirka 20 brandmän från Mjölby, Linköping och Skänninge bekämpar elden. Det finns inga uppgifter om att någon skulle vara skadad.

Peder Helmer, styrkeledare hos räddningstjänsten i Mjölby, tror att branden kommer att ta lång tid att släcka.

– Det handlar om stora volymer, det är en väldigt stor byggnad med flera olika sorters verksamheter. Det finns också brandbelastade gasflaskor i byggnaden.

Ett viktigt meddelande till allmänheten gick ut där boende i området uppmanades att gå inomhus och stänga dörrar, ventilation och fönster. Denna uppmaning hävdes vid 04-tiden, rapporterar Sveriges Radio P4 Östergötland. (TT)

En Ica-butik i Luleå brinner för fullt, uppger SOS Alarm för TT.

– Byggnaden kommer att brinna ner, säger Adam Dahlberg, inre befäl på räddningstjänsten i Norrbotten.

Räddningstjänst, ambulanser och polis har skickats till platsen. Det finns inga uppgifter om någon person ska ha skadats men räddningstjänsten utesluter inte att så kan vara fallet.

– Inringaren berättade att det lyste i byggnaden innan branden, så vi inledde insatsen med syftet livräddning, säger Adam Dahlberg.

Men rökdykarna tvingades lämna den övertända byggnaden och i stället pågår yttre släckning där målet är att förhindra spridning av branden.

Polis och räddningstjänst uppger att det rör sig om en kraftig rökutveckling och ett viktigt meddelande till allmänheten har sänts ut, där räddningsledaren uppmanar alla i området att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. (TT)

Världen

Alla offer i bussolyckan i portugisiska Madeira var tyskar, säger Portugals president.

– Jag uttrycker sorgen och solidariteten från alla portugiser i den här tragiska stunden, och framförallt för de familjer till offren, som jag har fått berättat för mig att alla var tyskar, säger Marcelo Rebelo de Sous i ett tv-sänt tal.

Minst 29 personer har omkommit i bussolyckan, uppger sjukhuset.

Olyckan inträffade klockan 18.30 lokal tid när föraren av oklar anledning tappade kontrollen över bussen. Föraren och turistguiden uppges ha skadats men överlevt.

Bilder på portugisiska nyhetssajter visar hur den vita turistbussen har kört utför en slänt i kuststaden Caniço på södra Madeira, och hur den har vält och slutligen kraschat in i ett hus.

Ombord på bussen fanns minst 50 personer, rapporterar lokala och tyska medier.

Utöver dödsoffren skadades över 20 personer. En talesperson för sjukhuset Dr. Nélio Mendonça i öns huvudort Funchal bekräftar för tyska Bild att många är svårt skadade:

– Vi har för närvarande våra händer fulla. Vi har många skadade personer från bussolyckan här. Ambulanserna körde dem från Santa Cruz till oss. (TT)

Fler än 50 medlemmar i Boko Haram har dödats, när jihadistgruppen attackerade en multinationell militärstyrka i nordöstra Nigeria, uppger översten Azem Bermandoa, talesperson för militären.

Två soldater från Tchad dödades i attacken vid Cross Kauwa, och ytterligare elva soldater skadades.

Boko Harams uppror har pågått i regionen i nästan tio år, och våldsamheterna har även drabbat grannländerna Tchad, Niger och Kamerun. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.