Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett natt utan större polisiära händelser i Blekinge. Brand i klubbhus i Kristianstad.

Skåne

Räddningstjänsten ryckte ut till Kristianstad FC:s klubbhus vid Björkvallen under natten till onsdagen.

Polisen misstänker mordbrand. Men ingen person ska ha skadats.

Larmet om branden kom klockan 01.50. Det ska ha brunnit i fasaden på huset, i vilket det finns omklädningsrum och samlingslokal, och spritt sig vidare uppåt.

– Vi har släckt ner fasaden. Men det har tagit sig uppe på vinden, så vi håller på och försöker dämpa det där. Vi använder skärsläckare, vatten under högt tryck, för att komma in i konstruktionen, säger Johan Wendt, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Strax före klockan 04 låter han mer hoppfull. Personalen är fortfarande kvar.

– Det finns säkert en del rök- och brandskador, men det verkar inte som att det brinner ner till grunden i alla fall, säger Wendt då.

Vid 05-tiden ska räddningstjänsten ha lämnat platsen medan polis är kvar och bevakar.

– Platsen är avspärrad i väntan på tekniker. Det är ingen totalbrand, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

På natten till onsdagen ska över 400 av Eons kunder i Knislinge ha varit utan ström.

Avbrottet uppges ha inträffat klockan 04.11 och strax efter klockan 04.30 ska det ha varit strömlöst hos 432 kunder.

Prognos saknas inledningsvis. Strax före klockan 06 är antalet strömlösa nere i 169.

Strax därefter ska alla ha fått tillbaka strömmen.

Sent på tisdagskvällen greps en ung man i Hässleholm efter att ha slängt ifrån sig en påse med misstänkt narkotika.

Mannen, som är 19 år gammal, greps vid klockan 23.27.

– Han anträffas ute och försöker springa ifrån polisen. I samband med detta kastar han en påse med portionsförpackad narkotika. Och vid en husrannsakan i hemmet anträffas ytterligare portionsförpackad narkotika, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Mannen misstänks för narkotikabrott i överlåtelsesyfte.

Sverige

En bil började brinna under färd i Västra Frölunda i Göteborg på tisdagskvällen.

Polisen har inlett en förundersökning om mordförsök.

– Undersökningen pågår fortfarande, bombskyddet är kvar och avspärrningarna är oförändrade. Vi har också gått ut och uppmanat närboende att hålla sig inomhus under undersökningen, säger polisens presstalesperson Jenny Widén vid 22.30-tiden.

Hon vill inte närmare gå in på vad som föranlett brottsrubriceringen försök till mord.

– Det är omständigheter kring den här explosionen som lett oss till den bedömningen, säger hon. (TT)

Världen

Efter två flygkrascher med Boeings flaggskepp 737 MAX, där totalt fler än 300 personer omkommit, står bolaget inför sin största kris på flera år.

Kanada och länder i Europa uppger att de kan komma att sätta upp egna krav för att garantera flygplanens säkerhet, vilket försvårar Boeings möjligheter att sälja flygplan.

Boeing tar in en ny vice VD med ansvar för teknik samt låter en annan bolagstopp fokusera helt på utredningarna av olycksplanen. (TT)

Nödlägen har utlysts på många håll i Nebraska, Iowa och Wisconsin sedan Missourifloden svämmat över, till följd av en vinterorkan som slog till över USA:s jordbruksbälte förra veckan.

Ett okänt antal boskap har dött och stora jordbruksfält har täckts av vatten. Lager av sojabönor och korn uppges ha gått förlorade i vattnet.

Minst tre personer har omkommit och kostnaderna bara för jordbrukssektorn i Nebraska beräknas till mer än en miljard dollar. (TT)

Brandmän i Houston i den amerikanska delstaten Texas kämpar sedan tre dagar tillbaka mot en brand som startat på en petrokemisk lagringsplats.

Branden började med att en läckande bränsletank antänts och flammorna spred sig senare till andra tankar. Tjock rök täcker nu Houstonhimlen och lukten känns på flera kilometers avstånd. Enligt statliga myndigheter är luftkvaliteten säker, men miljöorganisationer håller inte med om det.

Ingen person ska ha kommit till skada och branden ska vara koncentrerad till bränsletankarna, men mängden bränsle gör den svår att släcka. Företaget, vars lagringsplats står i lågor, kan inte ge någon prognos för när den kan vara släckt. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.