Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
São Miguel
Foto: Johan Nilsson/TT
São Miguel

Inbrott hos fiskebutik i Mörrum.

Blekinge

Väktare ska via kameraövervakning ha sett att en person var inne i fiskebutiken vid Laxens hus i Mörrum, rapporterar Sveriges Radio P4 Blekinge.

Sverige

Avbokningar, ombokningar och förseningar väntar efter beslutet att stoppa alla flygningar med Boeing 737 Max 8. Enbart under onsdagen påverkas nära 30 avgångar i Sverige.

Den europeiska luftfartsmyndigheten EASA meddelade tisdag kväll att alla flygningarna med modellen Boeing 737 Max 8 stoppas efter söndagens flygkrasch i Etiopien. Beskedet kom efter att flera länder och flygbolag tidigare under dagen slutat använda flygmodellen.

– Konsekvenserna av detta är jätteallvarliga. Det får stora konsekvenser för de resande, många resor kommer ställas in, säger flygexperten Hans Kjäll.

Under onsdagen påverkas 25 avgångar till och från Arlanda, främst med Norwegian. På Landvetter är KLM:s flygningar till och från Amsterdam inställda. (TT)

Världen

Två personer har omkommit och två skadats i en lavin på skotska Ben Nevis, Storbritanniens högsta berg, uppger polisen.

Polisen fick kännedom om lavinen strax före klockan 12 på tisdagen lokal tid, och räddningspersonal skickades till platsen.

Skotska lavinvarningstjänsten hade på måndagen uppgett att det är stor risk för laviner i Lochaber, där Ben Nevis ligger. Och det har redan inträffat flera klättringsolyckor på berget i vinter. Två 21-åringar – en brittisk klättrare och en tysk kvinna – omkom på berget i december och i januari. (TT)

En domstol i Sudan har rivit upp piskrappsdomarna mot nio kvinnor som i slutet av förra veckan dömdes till 20 piskrapp och en månads fängelse, enligt en försvarsadvokat.

Domstolen konstaterar att kvinnorna suttit tillräckligt lång tid i häktet för att släppas på fri fot.

De nio kvinnorna dömdes i en lägre instans för att ha deltagit i protester mot president Omar al-Bashir. Domarna mot dem föll bara dagen efter det att Omar al-Bashir beordrat att alla kvinnor som fängslats i protesterna skulle släppas.

Protesterna i Sudan inleddes den 19 december. Människor gav sig ut på gatorna för att protestera mot ett regeringsbeslut att priset på bröd skulle trefaldigas. Enligt myndigheter har 31 människor dödats i samband med protesterna, men enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch har minst 51 människor dödats, däribland barn och sjukvårdare. (TT)

Kaliforniens guvernör Gavin Newsom kommer att införa ett tillfälligt stopp för dödsstraff i delstaten, uppger en myndighetskälla.

737 fångar väntar just nu på att deras dödsdomar ska verkställas i staten, enligt källan kommer dessa att slippa avrättning tills vidare men inte släppas fria.

Newsom, som på tisdagskvällen antydde att en betydande förändring är på gång, förväntas signera ordern som stoppar avrättningarna på onsdagsmorgonen lokal tid. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.