Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Kraftig brand norr om Kristianstad. Rån på mack i Bromölla.

Skåne

Strax efter klockan 05 på fredagsmorgonen kom larm om en brand i en byggnad i Fjälkestad norr om Kristianstad.

Räddningstjänsten skickades till platsen. I byggnaden förvarades halmbalar.

– När vi kom fram brann det kraftigt i halmbalarna. Det var ingen spridningsrisk och vi gjorde bedömningen att det var bättre om det fick brinna upp, säger Jonas Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad, klockan 06.15.

I byggnaden ska det även ha funnits en maskin för att ta hand om halmen med, men inga djur. Det är inga andra byggnader i närheten.

En dryg timme efter larmet är två personer från räddningstjänsten kvar och bevakar branden. Även polis är på plats.

– Det är oklara omständigheter. Vi vet inte vad orsaken är, säger Peter Frostlund, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad, klockan 06.40.

Vid 07.30-tiden har räddningstjänsten avvecklat sin insats. Ägaren är underrättad.

– Vi har lämnat över ärendet till dem. Det kommer förmodligen ligga att glöda en god stund till, det finns inte mer vi kan göra just nu, säger Jonas Nilsson, yttre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid branden.

Två maskerade personer ska ha rånat en mack i Bromölla utrustade med ett pistolliknande föremål.

Polisen larmades om händelsen vid Preem på Tians väg klockan 21.43 på torsdagskvällen. Personal hade då tryckt på överfallslarmet.

De två maskerade ska ha tvingat till sig kontanter och lotter. Polis åkte dit och spårade med hund.

– De ska ha sprungit från platsen efteråt. Vi har gjort kontroller på flera bilar som rört sig där. Men ingen är gripen och ingen är misstänkt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd, klockan 00.15.

Inte heller på fredagsmorgonen har polisen fått tag på någon misstänkt person.

Ingen personal ska ha skadats fysiskt vid rånet, enligt polisen. Brottsrubriceringen är grovt rån.

Sverige

Ett misstänkt mordförsök ska ha ägt rum i Sollebrunn i Alingsås kommun, skriver Göteborgs-Posten på fredagsmorgonen. Polisen har kunnat gripa två misstänkta gärningsmän men ytterligare en misstänkt är på fri fot.

Skjutningen ska ha inträffat strax innan klockan 00.30 på natten till fredagen.

– Det ska ha handlat om ett relationsärende, säger Johan Josarp, vakthavande befäl vid polisen i region väst till GP.

Den skottskadade mannen fick föras till sjukhus, men ska inte vara allvarligt skadad.

Fjällräddare hade vid 02-tiden fortfarande inte kommit fram till de tre män i Kebnekaisefjällen som slagit larm om att de behöver hjälp

Larmet kom vid 19-tiden på torsdagen. Fjällräddare kallades ut för att undsätta de nödställda, men arbetet tar tid då vädret på platsen är dåligt, med kraftiga vindar.

– Det är också svårt med kommunikationen, det är dålig täckning på platsen, säger Henrik Fahlén, befäl vid polisregion Nord.

Enligt polisen är de tre männen tyska medborgare i 25–35-årsåldern. De har varit i telefonkontakt med fjällräddarna, men ska ha haft dåliga batterier i mobilerna redan när de slog larm.

– De befinner sig mellan Singistugorna och Kebnekaise fjällstation och det går inte att slå upp tält eller laga mat. De har sagt att de fryser väldigt, sade Marie Andersson vid polisen till TT under torsdagskvällen. (TT)

En kvinna ska ha blivit överfallen i sitt hem i Tegelberga norr om Trelleborg sent på torsdagskvällen.

Polisen larmades om händelsen klockan 22.31. Kvinnan har uppgett att flera maskerade gärningspersoner överfallit och bundit henne och sedan sökt igenom bostaden.

Sedan ska de stuckit från platsen, troligtvis i en bil, uppger polisen.

– Det här ligger avsides på landet, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region syd.

Brottsplatsen har spärrats av för en teknisk undersökning.

Världen

Hongkongs tullmyndighet har gjort ett rekordstort beslag av noshörningshorn. Beslaget på cirka 40 kilo är värt omkring 8 miljoner Hongkongdollar, motsvarande nära 9,5 miljoner svenska kronor.

Hornen var på väg från Johannesburg i Sydafrika med slutdestination Vietnam.

Två män har gripits i samband med beslaget.

Malda noshörningshorn har använts inom traditionell kinesisk medicin i hundratals år. De senaste åren har även efterfrågan i Vietnam skjutit i höjden. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.