Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Flera fall av fylla i natt. Och en mystisk röklukt i Karlskrona.

BLEKINGE

Räddningstjänsten i Östra Blekinge ryckte ut till Drottninggatan i Karlskrona under lördagskvällen. Anledningen var ett larm till SOS vid klockan 22:40 om misstänkt röklukt i ett flerfamiljshus.

När räddningstjänsten kom fram konstaterade de att det är oklart varifrån röklukten kommer.

– Den kan lika gärna vara från någon kamin. Men de kan inte hitta någonting så de har återvänt till stationen, säger Nina Janowicz, teamledare vid SOS.

Polisen i Blekinge har omhändertagit några personer för fylla under natten mot söndagen, i övrigt beskriver de natten som mycket lugn.

SVERIGE

Tre män har anhållits misstänkta för inblandning i skjutningen i Tensta i nordvästra Stockholm på lördagskvällen, där en man i 25-årsåldern sköts till döds vid 20-tiden.

– De är anhållna i den pågående mordutredningen, säger Towe Hägg, presstalesperson vid polisen, som i övrigt inte vill gå in på några detaljer om händelsen.

Platsen där mannen hittades spärrades av för en teknisk undersökning, som polisen meddelade var färdig strax efter midnatt. (TT)

VÄRLDEN

21 personer har omkommit i en gruvolycka i staden Shenmu i den kinesiska provinsen Shaanxi, uppger lokala myndigheter.

Olyckan inträffade på eftermiddagen lokal tid då ett tak rasade in i kolgruvan, skriver den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. 87 personer arbetade under jord vid olyckan. 66 av dem klarade sig med livet i behåll.

Räddningsinsatser gjordes för att hitta två personer som saknades, men de hittades döda på söndagsmorgonen.

En utredning om orsaken till olyckan har inletts. (TT)

Omkring 6 000 personer i Oslo och ytterligare runt 1 000 personer i andra norska städer demonstrerade på lördagen mot regeringens rovdjurspolitik, enligt djurrättsorganisationen Noah, som stod bakom arrangemanget.

Demonstranterna utanför stortinget viftade med plakat där det stod "Låt dem leva" och "Stoppa utrotningspolitiken".

I tisdags demonstrerade vargmotståndare från hela landet framför stortinget. De anser att regeringen låter för många vargar leva på norska betesmarker. (TT)

Zimbabwe planerar att införa en ny valuta det närmaste året, meddelar landets finansminister. Brist på amerikanska dollar har ställt till det i landets finanser och lett till att flera företag har tvingats stänga.

De senaste två månaderna har landet haft akut brist på importerade varor.

Landet övergav sin egen valuta 2009, efter att den drabbats av en katastrofal inflation, och gick i stället över till amerikanska dollar och andra valutor. (TT)