Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Knivrån mot restaurang i Karlskrona. Dikeskörning på Österleden.

Blekinge

En restaurang på Ronnebygatan i centrala Karlskrona utsattes för ett rån sent på tisdagskvällen.

– Vid stängningsdags gick tre okända gärningsmän in i restaurangen, hotade med kniv och tillgrep en okänd summa pengar, säger Michael Hesselberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Händelsen inträffade vid 21.50-tiden. Vid tillfället ska restaurangens ägare samt en anställd ha befunnit sig i lokalen.

Ingen av de inblandade ska ha skadats fysiskt. Brottsrubriceringarna är rån och olaga hot.

Vid 05-tiden på natten till onsdagen var ingen person gripen.

Och vid klockan 21.50 på tisdagskvällen inträffade en singelolycka på Österleden i Karlskrona.

En personbil åkte i diket på Österleden mellan E22 och Torskorsrondellen. Olyckan ska ha inträffat i södergående riktning.

Polis, räddningstjänst och ambulans var på plats. Föraren, som var ensam i bilen, ska ha förts till sjukhus.

– De klippte bort taket på bilen för att ta ut personen på ett skonsamt sätt och inte vrida nacke och rygg. Vi stängde av trafiken i sydlig riktning medan arbetet pågick, säger Kent Hoff, insatsledare vid Räddningstjänsten östra Blekinge.

Bilen behövde bärgas.

Polisen har ingen misstanke om brott i samband med händelsen.

Skåne

Under natten till onsdagen ska ett äldre par ha rånats på en gård en bit väster om Brösarp i Skåne. Rånet ska ha skett vid 02-tiden.

– Tre personer har krossat en ruta till en dörr, tagit sig in och hotat dem med kniv, säger Tenny Eriksson, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Gärningspersonerna ska sedan ha bundit mannen och kvinnan med buntband.

– Det är oklart vad som är tillgripet, det vet vi inte än, säger Eriksson klockan 05.45.

Ingen är då gripen.

Platsen har spärrats av för en teknisk undersökning. Brottsrubriceringen är grovt rån.

Paret är i 70-årsåldern. Ingen av de två skadades fysiskt vid händelsen, enligt polisen.

En av poliserna som färdades i den polisbil som voltade i Malmö under tisdagskvällen har avlidit av sina skador, uppger polisen på sin hemsida.

Ytterligare en polis skadades lindrigt i olyckan, som inträffade när patrullen var på en utryckning.

"Jag har med stor sorg mottagit beskedet om att vår kollega avlidit i tjänsten. Jag vet att detta var en mycket uppskattad medarbetare och vän. Mina tankar går till hans familj, vänner och närmaste kollegor", säger regionpolischef Carina Persson.

Kollegor till polisen har samlats på Rosengårds polisstation under kvällen.

"I en situation som denna är det viktigt att finnas till för varandra, ta hand om varandra och trösta varandra så gott det går", säger Malmös polisområdeschef Stefan Sintéus till polisens sajt.

Olyckan kommer att utredas av enheten för särskilda utredningar.

Polisen kommer att hålla en pressträff om händelsen under onsdagsförmiddagen. (TT)

Sverige

En person som har lungsjukdomen tuberkulos har vistats i en hälsocentral och tandvårdsklinik i Luleå kommun, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten

– Det är väldigt ovanligt att någon bär på en sådana här smitta. Men nu är det i alla fall konstaterat och det kommer bli ett omfattande smittspårningsarbete, säger Anders Nystedt, smittskyddsläkare vid Region Norrbotten, till SVT.

Nu kallas därför omkring 700 personer till kontroll. Det rör sig om barn, gravida och personer med nedsatt immunförsvar som kallas. Så många har inte kallas till smittskyddskontroll i Norrbotten tidigare.

– Det är en unik händelse som kommer att påverka vårt arbete ett långt tag framöver, säger Helen Mikko, verksamhetschef vid hälsocentralen, till SVT.

Tuberkulos, som även kallas tbc, är en i Sverige ovanlig infektionssjukdom som sprids via luften från människa till människa. (TT)

Världen

Allt ålfiske i EU-vatten ska stoppas under tre månader nästa år – och det gäller även i Medelhavet, för fritidsfiske samt fiske av småålar, så kallad glasål.

– Jag är mycket nöjd. Det här är ett rejält steg i rätt riktning, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) till TT.

Efter två dagars förhandlingar har EU:s fiskeministrar bestämt fiskekvoter för 200 olika arter. Man har även beslutat att förbjuda allt ålfiske i EU-vatten under tre månader samt tagit beslut om att införa så kallad landningsskyldighet nästa år. Landningsskyldighet innebär att all fångst – även bifångst – inte längre får kastas tillbaka utan måste föras i land och rapporteras.

– Det har varit intensiva förhandlingar i två dagar. Men vi har lyckats uppnå en kompromiss, säger Sven-Erik Bucht till TT vid 03.30 natten mot onsdag. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.