Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Bilar in i träd och mitträcke i Blekinge. Man anhållen för misshandel i norra Skåne.

Blekinge

Vid midnatt ska en bil ha åkt in i ett träd vid Erik Dahlbergsvägen i Karlshamn. I bilen färdades tre personer, men de ska inte ha skadats fysiskt, enligt polisen.

Och på E22 i höjd med Djupafors i Ronneby körde en bilförare in i mitträcket vid 00.30-tiden. Bilen behövde bärgas, men ingen person skadades fysiskt, uppger polisen.

Skåne

En man i 50-årsåldern greps sent på måndagskvällen på en ort i Hässleholms kommun.

Han misstänks ha misshandlat sin fru.

– Hon blev avförd till sjukhus och har inte hörts än. Men hon skulle gå ut därifrån efter röntgen och omplåstring, säger John Sjöblom, jourförundersökningsledare vid polisen i Kristianstad.

Mannen greps vid 23-tiden och anhölls senare under natten.

En man i 25-årsåldern misstänks ha stulit en plånbok med kontanter i Skurup.

Mannen togs in för provtagning på måndagskvällen då han misstänktes för ringa narkotikabrott. Då upptäckte polis att mannen hade en plånbok med pengar och körkort som inte tillhörde honom.

Mannen misstänks för stöld och förhördes under kvällen. Han släpptes sedan på fri fot, men är fortfarande misstänkt.

Fyra män i 20-årsåldern misstänks för stöld efter att ha stoppats av polis.

Det var på riksväg 9 i Smygehamn som bilfärden tog slut strax före klockan 02.30 på natten till tisdagen.

– Man stoppade och kontrollerade dem och hittade en liten mängd diesel som tros vara stulen någonstans ifrån. Det fanns även lite utrustning för detta, säger Joakim Sjöberg, jourförundersökningsledare vid polisen i Ystad.

Det ska ha handla om flera dunkar med diesel samt ljusramper.

Männen greps klockan 02.25 och har vid 05-tiden på tisdagsmorgonen inte förhörts än.

– Vi får höra vad de har att säga, säger Sjöberg.

Dessutom misstänks föraren för drograttfylleri.

Sverige

En man i 50-årsåldern misstänks för vapenbrott efter en husrannsakan i Växjö.

Polis gjorde husrannsakan i en lägenhet på måndagskvällen med anledning av att en stulen elcykel hittats i närheten.

– I samband med det fattas misstankar om att den misstänkte för cykelstölden befann sig i lägenheten, säger Andreas Arvidsson, inre befäl vid polisen i Växjö.

Mannen greps klockan 22.30. I lägenheten ska polis även ha hittat ett laddat vapen efter att den misstänkte berättat det.

– En revolver av äldre modell. Och ammunition som dock inte tillhörde det vapnet, säger Arvidsson.

Mannen greps klockan 22.30. Han misstänks för vapenbrott och anhölls senare.

Världen

Minst en person har omkommit och flera har skadats i en tågolycka mellan Terrassa och Manresa nordväst om Barcelona i Spanien, rapporterar spanska medier.

Olyckan inträffade vid 06.15 när två av pendeltågets vagnar spårade ur, skriver La Vanguardia. Orsaken är ett jordskred, enligt flera medier.

Ett stort antal ambulanser och brandbilar skickades till olyckplatsen. Det förekommer motstridiga uppgifter om antalet skadade – men cirka 150 personer befann sig ombord på tåget och sex har skadats lindrigt, skriver räddningstjänsten på Twitter. (TT)

Fyra människor är döda sedan en man löpt amok och öppnat eld mot anställda vid Mercy Hospital i Chicago i USA.

Den 32-årige gärningsmannen besökte sjukhuset för att träffa en läkare som enligt lokala medier också var hans före detta partner.

– De promenerade och pratade, och så vänder han sig och börjar skjuta, säger vittnet James Gray till medier på plats.

Efter att ha skjutit ihjäl läkaren utanför akutmottagningen försökte mannen undkomma tillskyndande polis genom att fly in på sjukhuset. Under jakten sköt han mot en vårdanställd till och två poliser. Två av dem miste livet, medan en av poliserna hade änglavakt – skottet från gärningsmannen fastnade i konstapelns hölster.

Även gärningsmannen dödförklarades efteråt. Det är ännu inte fastställt om han tog sitt eget liv eller dog av polisernas kulor.

Och polisen letar efter en troligen ensam gärningsman sedan minst fyra personer skjutits ned i centrala Denver i Colorado, USA.

Ett offer har dödförklarats på platsen för skottlossningen medan minst tre har förts till sjukhus. Det förekommer rapporter om ett femte offer, men det bekräftar inte polisen.

De närmare omständigheterna kring skottlossningen är än så länge oklara.

– Det är för tidigt att säga vad som har hänt och varför, säger polisens talesman Doug Schepman. (TT)

Mindre än två veckor efter knivterrordramat i Melbourne har tre män gripits, misstänkta för en terrorkomplott som hade kunnat innebära "betydande förluster av människoliv", enligt en australisk polistalesman.

Både gärningsmannen den 9 november och de tre nu gripna beskrivs som inspirerade av terrorgruppen IS. Någon direkt koppling mellan dem finns såvitt känt dock inte.

Gärningsmannen i förrförra veckan sköts av polis efter att ha dödat en kaféägare. (TT)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.