Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Blekinge.

Två personer är gripna efter att en bil kördes i hög hastighet i centrala Karlskrona och inte stannade för polisen under lördagskvällen.

– Bilen framförs mycket vårdslöst. Hög hastighet och trots skymd sikt och så vidare så kör förare vanvettigt, säger Magnus Hansson, inre befäl vid Karlskronapolisen.

Jakten slutade med att bilen kör in i sidan på två polisbilar.

I bilen fanns två personer som grips misstänkta bland annat för försök till grov misshandel. De verkar vara påverkade av narkotika och i bilen finns även misstänkt stöldgods.

Polisbilen fick plåtskador men ingen perosn uppges ha kommit till skada.

Polisen larmades om ett bråk i Kungsmarken sent på lördagen.

– Kniv och knogar ska ha varit inblandat, säger Peter Frostlund, inre befäl vid polisen i Karlskrona.

Ingen ska ha fått några allvarligare skador enligt polisen. En man i 20-årsåldern grips misstänkt för grov misshandel. Mannen anhölls senare under natten av åklagare.

Polis genomförde under lördagskvällen förhör och eftersökt av gärningsmännen som ska ha rånet en mack i Svängsta.

Doftspåren efter gärningsmännen räckte dock inte långt enligt Peter Frostlund, jourhavande förundersökningsledare vid polisen.

– Troligtvis så har de haft en bil i närheten och lämnat där, säger han.

Polisen kommer jobba vidare med ärendet under söndagen. Ingen är i nuläget gripen.

Sverige

En person har förts till sjukhus efter en kortare biljakt i centrala Härnösand.

Polisen larmades efter att en personbilsförare uppträtt berusat. När polisen upptäckte bilen i centrala Härnösand försökte föraren fly. Det hela slutade dock efter kort tid med att bilen körde av vägen och voltade.

Personen fördes till sjukhus i Sundsvall. Det är oklart hur pass skadad föraren är.

Under en period var E4 i centrala Härnösand avstängd medan polis- och räddningspersonal arbetade på platsen. (TT)

Polisen har varit på plats i Trollhättan under hela natten mot söndagen, efter att flera bilar och en lastbil brunnit i stadsdelen Kronogården på lördagskvällen.

– Det har inte hänt något mer efter den sista bilbranden som var 20.58. Det är lugnt, det är inget spring eller tecken på oroligheter på platsen, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, vid 02-tiden.

Under söndagen kommer polisen att försöka att utreda bränderna.

På lördagskvällen gjordes ett tillslag mot en man sedan ett vittne sett honom bära vapen. Polisen hittade kolsyrevapen och attrapper, och saker som misstänks vara stulna. Det är oklart om händelserna hör ihop. (TT)

Polisen i region Syd har för första gången använt sig av drönare vid ett idrottsevenemang, rapporterar flera medier.

Under matchen mellan Malmö FF och Hammarby filmades publiken från luften av polisen. Det handlade främst om att använda utrustningen för att få överblick i realtid.

– De ska hjälpa oss se hur folk förflyttar sig och om det blir friktion mellan supportergrupper, säger polisens presstalesperson Fredrik Bratt till SVT Nyheter Skåne. (TT)

Världen

Australiens regering har förlorat ett viktigt fyllnadsval och tappar därmed majoriteten i parlamentet. Mandatet blev ledigt när landets förra premiärminister Malcolm Turnbull tvingades bort från sin post.

Oberoende Kerryn Phelps vann valet och kommer att ta över Turnbulls mandat.

– Det har sagts att om vi vann vore det att skriva historia, och mina vänner, vi har skrivit historia i dag, säger Phelps till anhängare, skriver Sydney Morning Herald. (TT)

Vänner till journalisten Jamal Khashoggi kräver att Saudiarabien ska skaffa fram hans kvarlevor, så att han ska kunna begravas.

– Ge oss Jamal så att vi kan begrava honom. Så att alla som bryr sig om honom, och världsledare, kan komma hit till Istanbul för begravningen, säger Jamal Khashoggis vän Turan Kislakci, som leder den turkisk-arabiska medieorganisationen TAM, till journalister utanför Saudiarabiens konsulat i Istanbul, rapporterar CNN.

Saudiarabien har efter ett par veckors nekande medgett att Jamal Khashoggi dödats på konsulatet i samband med ett slagsmål som spårat ur, men har inte talat om var hans kropp finns. (TT)

Tiotals människor har dödats under veckan i sammandrabbningar mellan kristna och muslimska ungdomar i norra Nigeria, säger president Muhammadu Buhari.

Två människor uppges ha dödats i ett bråk på en marknad i torsdags, och enligt källor dödades många fler i en senare attack.

I ett uttalande fördömer presidenten våldet, som krävt 55 liv. Han uttrycker oro över att våld alltför ofta används i missförstånd som skulle kunna lösas på fredlig väg. (TT)