Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Gräsbränder utanför Sölvesborg. Rökfylld lägenhet i Olofström.
Publicerad 24 juli 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Sent på måndagskvällen fick räddningstjänsten larm om två gräsbränder norr om Sölvesborg. Och det med kort mellanrum.

Annons

Det första larmet, som kom klockan 22.49, gällde en mindre gräsbrand i Gummarp. Den ska ha varit cirka två kvadratmeter stor.

Inringaren ska ha försökt släcka på egen hand och lyckats med det. Räddningstjänsten kontrollerade platsen och lämnade med den sista enheten klockan 23.24, uppger SOS Alarms händelseinformation.

Bara en halvtimme efter det första larmet kom även ett larm om en gräsbrand i Jockarp som ligger i närheten längs Gammalstorpsvägen. Räddningstjänsten åkte till platsen med tre enheter.

– Den var större, fem gånger tio meter. Den är nersläckt och de är åter på stationen, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten västra Blekinge klockan 00.45.

Ingen person ska ha skadats fysiskt vid händelserna. Polisen har gjort anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, men ingen är person är misstänkt på natten till tisdagen.

Räddningstjänsten ryckte ut till en lägenhet på Västra Storgatan i Olofström på natten till tisdagen.

– Det var någon som lagade mat och somnade, säger Johan Nilsson, räddningschef i beredskap vid Räddningstjänsten västra Blekinge.

Larmet kom vid midnatt.

– Personen har blivit behandlad av ambulanspersonal. Räddningstjänsten sanerar och vädrar ut, säger Johan Nilsson klockan 00.45.

Och på Grönaslätt i Ronneby upptäcktes ett lägenhetsinbrott strax efter midnatt. Polis åkte till platsen. Det är oklart om något stulits.

Annons

Sverige

SOS Alarm har just nu 21 aktiva ärenden med brand i terräng runtom i landet. Även om antalet inte nödvändigtvis beskriver omfattningen är det en minskning jämfört med i går.

Siffran anges i SOS Alarms rikstäckande lägesuppdatering på tisdagsmorgonen, och kan förändras snabbt.

SOS Alarm påpekar också att antalet larmsamtal till 112 fortsätter att ligga på "klart över genomsnittet".

Enligt de prognoser som läggs ut på dinsakerhet.se ser risken för skogsbränder ut att minska något i Sveriges norra halva de närmaste dygnen, medan läget om möjligt kan förvärras ännu mer i södra halvan.

I norr minskar risken både för nya bränder och för spridning av tidigare eldsvådor. Men det hjälper inte så mycket där det rasar skogsbränder som värst nu. För eldområdena i Dalarna, Gävleborg och Jämtland syns ingen större skillnad.

Enligt SMHI väntas visserligen en del regn i Jämtland det närmaste dygnet, men det är i fjällområden där det inte brinner. (TT)

Världen

Minst 20 personer har omkommit i de omfattande skogsbränder som härjar i närheten av den grekiska huvudstaden Aten.

De flesta döda har hittats i sina hem eller i bilar i strandorten Mati fyra mil öster om Aten.

Annons

Tolv svenska turister har evakuerats från de värst drabbade områdena.

Över 100 människor rapporteras skadade, 16 av dem barn. Elva personer har allvarliga skador, enligt en talesperson för den grekiska regeringen, skriver AFP. (TT)

Hundratals personer har gripits i Nicaragua i tillslag mot oppositionella som kräver att landets president Daniel Ortega ska avgå, enligt människorättsorganisationer.

Ortega säger under måndagen att han inte kommer att följa motståndarnas uppmaningar att lämna presidentposten.

– Den här (mandat)perioden tar slut vid valet 2021, säger han i en tv-sänd intervju med Fox News. (TT)

Per-Johan Thörn WistrandSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons