Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Det har varit en lugn natt i Blekinge enligt polisen.
Mörrum • Publicerad 5 juli 2018
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Flera kalvar och får har dött efter en brand i en ladugård utanför Mörrum under natten. En maskinhall ska ha blivit totalförstörd och halva ladan är förstörd. Inga personer är skadade.

Annons

Till en början fanns det risk att branden skulle sprida sig till mark och skog i närheten.

Sverige

En biljakt i Tierp slutade med att en polis blev påkörd av den jagade bilen. Polisen ska ha klarat sig utan allvarliga skador, skriver Upsala Nya Tidning.

Flera polispatruller och en helikopter deltog i efterföljandet som inleddes strax efter klockan 23 på onsdagen.

– Man hade försökt stoppa en bil, men föraren drog iväg ut ur Tierp på 292:an ner mot Tobo och Örbyhus, säger Joel Manner, befäl vid polisen, till tidningen.

Hastigheterna nådde upp till runt 200 kilometer i timmen på småvägar.

– Vid något tillfälle körde föraren ned i diket, men kom upp igen och fortsatte, säger Joel Manner.

Polisen fick efter en dryg timme stopp på bilen med en spikmatta. En polisman uppges då ha fått ben och fötter överkörda men ska inte ha fått allvarliga skador.

Föraren greps, misstänkt för grov misshandel, drograttfylleri, vårdslöshet i trafik och för att inte ha stannat på polismans tecken.

Tre passagerare i bilen, alla minderåriga, misstänks för narkotikabrott. (TT)

Annons

Världen

Två britter har förgiftats med Novitjok – det nervgift som den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter Julia förgiftades med tidigare i år.

De hittades i lördags i byn Amesbury, cirka en mil från Salisbury där Sergej och Julia Skripal utsattes för nervgiftet.

Enligt premiärminister Theresa Mays talesman har regeringen sammanträtt för att diskutera händelsen. Inrikesminister Sajid Javid ska kalla till ett nytt möte under torsdagen. (TT)

Under onsdagen, den amerikanska nationaldagen, protesterades det på flera håll mot Trump-administrationen och dess behandling av migranter vid den mexikanska gränsen.

Bland annat spärrades området kring nationalmonumentet frihetsgudinnan på Liberty Island i New York av tillfälligt. En kvinna hade i protest klättrat upp på statyn – en stark symbol för amerikansk frihet och landets invandringshistoria – och fördes bort av polis.

Tidigare under dagen greps minst sju personer som hängt en banderoll runt statyns fot där det stod "avskaffa ICE". ICE är namnet på den amerikanska migrations- och tullmyndigheten. (TT)

Ett kontroversiellt förslag om upphovsrätt på internet, som antagits på utskottsnivå i EU-parlamentet, stöter nu på patrull.

Sedan mer än tio procent av parlamentets samtliga ledamöter opponerat sig mot förslaget går det till omröstning i kammaren i Strasbourg i dag, i stället för att gå direkt till förhandling med EU-ländernas regeringar.

Slutet på det fria internet såsom vi känner det, befarar bland andra de svenska EU-parlamentarikerna Max Andersson (MP) och Fredrick Federley (C), ifall förslaget skulle bli verklighet.

Annons

Det går bland annat ut på att plattformar som Youtube och Facebook redan före publicering måste stoppa upphovsskyddat material. De ska också betala för länkar till nyhetsartiklar.

Filter och självcensur blir resultatet, anser kritiker.

En förstärkning av upphovsrätten som plattformarna har råd att betala för, anser däremot förespråkarna, som musikernas organisation Stim.

Om parlamentet röstar för förslaget går det trots allt direkt till förhandling med EU-ländernas regeringar, men annars väntar debatt och omröstning i parlamentet i september. (TT)

Ida ÖsterbergSkicka e-post
TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons