Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Aarkvibild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Aarkvibild.

Blekinge

Räddningstjänst och polis åkte på ett larm om en brand i en personbil på Camping Kristianopel vid 22 på midsommardagen. Väl på plats visade det sig handla varken om en personbil eller en brand.

– Det var en epatraktor av något slag som ryktades ha börjat brinna. Men den brann inte när vi kom till platsen, säger Torbjörn Svensson, insatsledare på räddningstjänsten.

– Det var ingen brand och ingen temperatur när vi kom dit. Enhetsstyrkan var där och gjorde en kontroll och sedan åkte vi hem direkt, säger Torbjörn Svensson.

Polisen har varit på platsen och en person är misstänkt för ringa narkotikabrott. Det är oklart om det kan tillkomma fler brottsmisstankar.

Sverige

Stora delar av ett flerfamiljshus i Oxie i Malmös utkanter har eldhärjats. En person har förts med ambulans till sjukhus.

– Det började i en lägenhet och sedan har branden spridit sig upp på vinden, säger Mats Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten.

Larmet kom strax före klockan 23. En lägenhet var övertänd när brandkåren kom fram. Kort därpå började även vinden brinna kraftigt.

Vid 01-tiden började räddningstjänsten få läget under kontroll, men släckningsarbetet beräknades fortsätta hela natten. Huset är utrymt.

– Vi har evakuerat ett 20-tal personer, säger Nilsson. (TT)

Sverige såg ut att gå mot en viktig poäng i VM-matchen mot regerande världsmästaren Tyskland. Men i den 95:e minuten kom det avgörande målet när Tysklands Toni Kroos fixade 2–1 och tre poäng.

I samband med det avgörande målet kom ett par tyska tränare över till den svenska avbytarbänken och förbundskaptenen Janne Andersson blev rasande och berättar efteråt att de hånade honom och resten av spelarna och ledarna vid bänken.

– Några tyska ledare agerar väldigt, väldigt osportsligt och då blir man förbannad. Vad är det för respekt? Man ska inte håna motståndare som man kämpat mot i 95 minuter, det är för dåligt, säger förbundskaptenen till TV4.

Gustav Svensson var en av de svenska spelarna som såg det hela på nära håll. Han var inte imponerad över beteendet.

Landslagschefen Lasse Richt berättar sedan att tyskarna bett om ursäkt.

– Allihop har gjort det personligen. Det är aldrig okej men det blir hetare känslor när det blir ett sånt här slut. De skäms över sitt beteende, säger han.

Förbundskaptenen Janne Andersson beskriver förlusten som den värsta hand varit med om.

– Det är brutalt just nu. Jag hade till och med en känsla i slutet av att vi kunde vinna idag även om vi inte gick för det. Vi får inte med oss någonting i dag och det är väldigt tungt att släppa in mål på övertid, säger han. (TT)

Världen

Många saudiskor har i natt firat sin nya rättighet att köra bil med att ge sig ut bakom ratten i det hårt styrda kungadömet.

– Dagarna då jag har stått och väntat timmavis på en förare är över, säger 21-åriga Hatoun bin Dakhil lyckligt.

Från och med söndagen får kvinnor köra bil i Saudiarabien. Det lär dock ta ett tag innan reformen får fullt genomslag. De allra flesta har ännu inte körkort, och det är långa köer för att skaffa sådana. (TT)

Som stöd för en regimoffensiv rapporteras Ryssland ha flygbombat Busra al-Harir i södra Syrien, helt nära gränserna till Jordanien och de Israel-ockuperade Golanhöjderna.

Det är första gången sådana stödanfall har satts in i detta känsliga, rebellhållna, område sedan Ryssland, USA med flera enades om eldupphör och en "deeskaleringszon" där förra året.

Såväl USA som Israel väntas därmed ha starka åsikter, och bedömare talar om en ny fas i kriget. (TT)

Runt 50 000 personer deltar i dag i en anti-brexitmarsch i London, på dagen två år sedan omröstningen, skriver The Guardian.

I marschen, kallad "People's vote march", deltar människor i olika åldrar och från olika politiska läger, förenade i sin EU-vänliga inställning.

Marschen ska kulminera i ett massmöte på Parliament Square, där flera politiker kommer att hålla tal.

Bland de marscherande finns Nicolas Maclean, tidigare rådgivare till den nu avlidna före detta premiärministern Margaret Thatcher, från det konservativa partiet Tories. Hans grupp marscherar under parollen "Tories against Brexit" (Tories mot brexit).

Ett par marscherar i matchande blå EU-tröjor, på vilka det står "slovakisk hustru" respektive "brittisk make" och texten "ett äktenskap skapat i EU".

– Vi marscherar med ett enkelt meddelande: brexit är inte oundvikligt, säger en deltagare till The Guardian. (TT)