Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades

Det har varit en väldigt lugn natt i Blekinge.

Sverige

En 27-åring hittades livlös i arresten i Jönköping i november 2015. Nu kritiseras polisen av Justitieombudsmannen (JO) eftersom mannen, som hade ett läkemedelsmissbruk, fått i sig läkemedel under tiden som polisen haft ansvar för honom.

Den livlöse mannen fördes till sjukhus där han senare dödförklarades.

Det började med att polisen skulle transportera mannen från Värmland till ett behandlingshem i Småland, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Han mådde dåligt och kördes först till sjukhus där han ordinerades medicin. Senare, vid polishuset i Karlstad, sade mannen att han hade huvudvärk och fick två tabletter som fanns i hans packning.

Vid ankomst till arresten i Jönköping bedömdes mannen vara i så dåligt skick att resan fick avbrytas och mannen placerades i en cell med extra tillsyn. En halvtimme senare upptäckte personalen att han inte andades.

JO kritiserar att polisen inte har dokumenterat att mannen tittades till var femte minut, vilket polisen har uppgett.

Polisen har enligt JO även haft bristande kontroll över mannens tillgång till mediciner under resan och anser att polisens rutiner måste ses över när det gäller omhändertagnas tillgång till mediciner som kan skada dem. (TT)

Polisen har inlett en förundersökning mot en ridlärare som anklagas för våldtäkt mot barn, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Mannen har tidigare dömts för sexuella övergrepp mot flera ridelever.

Beslutet har fattats sedan Sveriges Radio sänt en dokumentärserie i maj.

Ridläraren dömdes på 1990-talet till fängelse i 2,5 år för övergrepp, men fortsatte efter avtjänat straff vara verksam. Enligt ridelever har övergreppen fortsatt under mer än 20 år efter fängelsevistelsen.

De flesta eleverna var under 15 år vid tiden för övergreppen som mannen anklagas för.

Ridläraren är inte formellt delgiven misstanke om brott och nekar till anklagelserna. (TT)

Världen

Personliga uppgifter om 590 anställda inom den danska kriminalvården låg ute alldeles öppet på nätet, rapporterar tidningen Politiken.

Det handlar om namn, personnummer, vad de arbetar med och var de är anställda. Det har legat ute på en testsida som ett konsultbolag höll på att bygga upp. Det hela uppdagades när en av de anställda sökte på sitt eget namn och fick fram alla uppgifterna. Totalt låg det ute i 20 dygns tid, kring årsskiftet.

Danska socialstyrelsen och utrikesdepartementet har kopplats in i ärendet. Fängelsepersonal anses löpa stor risk för hot och våld och utbildas i hur man skyddar sina uppgifter på nätet.

– När man i en institution som vår, med den hotnivån som finns från fångar och också utanför murarna, så är det fan i mig inte särskilt bra att våra personliga data ligger och flyter runt på nätet, säger det danska fängelsepersonalfackets ordförande Kim Østerbye. (TT)

Fem personer har skadats i en mindre explosion vid tunnelbanestationen Southgate i norra London.

Två fick föras till sjukhus, medan tre vårdades på plats för lindrigare skador.

Polisen spärrade inledningsvis av runt stationen och uppmanade människor att hålla sig borta, men kunde sedan berätta att smällen orsakades av en kortslutning i ett batteri. (TT)