Nyheter

Här är nattens händelser - lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild.

Det har varit en lugn natt i Blekinge, enligt polisen.

Sverige

Alla boende i en radhuslänga i Järfälla evakuerades vid en brand under natten. Larmet kom strax efter klockan 01.30, och tidigt på morgonen var branden under kontroll.

– Vi har börjat släppa hem en del stationer, så det ser bra ut, säger Jesper Vestling, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Det finns inga uppgifter om att någon har skadats i branden men en bostad är totalskadad.

– Målet var att begränsa branden till just den lägenheten och enligt den information vi har fått så har vi lyckats med det, men det kan ha blivit rökspridning till intilliggande lägenheter.

Det finns enligt polisen tecken på att branden var anlagd.

– Den polisiära insatsledaren har inlett en förundersökning gällande grov mordbrand, sade Christian Tollan, RLC-befäl vid polisregion Stockholm, till TT under natten. (TT)

En död person har hittats på havsbottnen vid Ljusterö i Stockholms skärgård. Tidigare under kvällen rapporterades en man försvunnen från ön och söktes av polis och räddningstjänstens dykare.

– Man har hittat en kropp på havsbottnen i samband med dykning i området där han försvann, och man utgår från att det är den här personen, säger Christian Tollan, RLC-befäl vid polisregion Stockholm, till TT.

Sökinsatsen efter den försvunne mannen har avslutats.

Polisen misstänker inget brott utan utgår från att det handlar om en olyckshändelse. (TT)

Världen

41-årige högermannen Iván Duque blir Colombias yngste president sedan 1800-talet. Men valresultatet sätter frågetecken för fredsprocessen.

Duque fick drygt 54 procent i söndagens val, mot knappt 42 procent för vänsterrivalen Gustavo Petro, enligt preliminära siffror i colombianska medier.

En profilfråga för Duque är att ändra på fredsavtalet med gerillan Farc från 2016. Han vill exempelvis ha hårdare straff för brott begångna i kriget. (TT)

Flera dödsoffer rapporteras i en jordbävning nära Osaka i Japan.

Japanska medier uppger bland annat att en nioårig flicka dödats av en kollapsande vägg i en simanläggning norr om Osaka.

Skalvets magnitud uppmättes av olika myndigheter till mellan 5,3 och 5,9. Det inträffade vid 8-tiden på måndagsmorgonen lokal tid, 01 på natten svensk tid. Flera järnvägslinjer stoppades mitt i morgonrusningen. (TT)

EU och Australiens regering har nu lanserat förhandlingarna om ett handelsavtal.

"Jag ser fram emot att lägga till Australien till vår ständigt växande grupp av likasinnade handelspartners", säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, på plats i den australiska huvudstaden Canberra, enligt ett pressmeddelande.

"Resultatet av våra förhandlingar kommer att vara ett avtal som ger tydliga fördelar för både EU och Australien. Det kommer att öka de ekonomiska möjligheterna för företag, både stora och små, och skapa jobb", säger hon.

De formella förhandlingarna inleds i Bryssel 2–6 juli.

– Det är en möjlighet för oss att skicka en väldigt kraftfull signal till världen att Australia och EU vill arbeta för en öppen handel och fria marknader och transparenta regler, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop till SBS News.

Malmström kommer i veckan även att åka till Wellington för att lansera förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och Nya Zeeland. (TT)