Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En natt utan några större polisiära händelser i Blekinge.

Sverige

Den kraftiga branden i en industrilokal i Kalmar är under kontroll, och uppmaningen till allmänheten att hålla sig inomhus har hävts.

I går uppmanades boende att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation på grund av att giftig rök från fyra sorters kemikalier hade spridit sig över staden. Bland annat hade klorvätesyra, som är giftig vid inandning, fattat eld.

Flera närliggande hus evakuerades under måndagen.

Det finns inga uppgifter om att någon skadats i branden, men en del brandmän har kontrollerats av vårdpersonal efter att ha arbetat med släckningsarbetet. (TT)

En kvinna klämdes fast i sin bil vid en trafikolycka på Vikbolandet utanför Norrköping vid 22-tiden på måndagen, skriver Norrköpings Tidningar.

Enligt räddningstjänsten började bilen brinna. Då hämtade personen som slog larm om olyckan en brandsläckare och mer hjälp, och kunde rädda personen i den brinnande bilen.

"Räddningscentralen vill på räddningstjänstens vägnar framföra ett stort tack till inringaren och dess medhjälpare, som gjort medmänsklig insats utöver det vanliga", skriver räddningstjänsten, uppger NT.

Kvinnan klarade sig oskadd i olyckan. (TT)

Världen

En vit skåpbil har mejat ner ett antal fotgängare i Toronto i Kanada. Enligt polischefen Peter Yuen är minst 16 människor skadade.

Polisen har gripit den misstänkte föraren. Han har identifierats som en lokal 25-åring utan kända terrorkopplingar.

Mannen hade hyrt den vita skåpbilen, och verkar medvetet ha valt att köra upp på trottoaren i hög fart på ett shoppingstråk med mycket folk vid 13.30-tiden i Toronto.

Minst 25 personer träffades av bilen. Antalet döda uppgår till tio, medan övriga vårdas på sjukhus. (TT)

Ett 20-tal personer omkom när en uppenbarligen anlagd brand härjade en karaokebar i södra Kina, rapporterar statliga medier.

Lokala myndigheter i Qingyuan i provinsen Guangdong räknar till minst 18 döda och en handfull skadade. Polis uppger att branden verkar anlagd.

Katastrofartade bränder är inte ovanliga i Kina, där fusk med brandskydd och nödberedskap är utbrett. (TT)