Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Krock mellan bil och motorcykel i Ronneby. Sommarstugebrand i Åhus.

Blekinge

Vid klockan 05.58 på måndagsmorgonen kom larm om en trafikolycka vid Verktygsgatan i Sörby i Ronneby. Räddningstjänst, polis och ambulans skickades till platsen.

Motorcykelföraren, som uppges ha åkt in i bilen när den svängde vänster, ska ha varit vaken och talbar, enligt polisen som uppger att hen fått en benskada.

Skåne

En villa vid Kaninvägen nära havet i Åhus började brinna på natten till måndagen. Det brinner kraftigt.

SOS Alarm fick uppgift om händelsen klockan 03.48. Räddningstjänst, ambulans och polis har skickats till platsen.

– Det är en fullt övertänd sommarstuga. Vi inriktar oss på att hindra gnistregn, hindra spridning och på att dämpa branden, säger Jonas Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten i Kristianstad.

Det är andra sommarstugetomter i närheten.

Finns det någon människa i huset?

– Vi har inga indikationer på det, säger Nilsson.

Räddningstjänstpersonal från Kristianstad och Åhus är på plats tidigt på måndagsmorgonen.

– Räddningstjänsten får göra sitt jobb först så får vi titta på det sen, säger Ylva Undenmark, jourförundersökningsledare vid polisen i sydvästra Götaland.

Sverige

En man har avlidit efter att ha blivit skjuten av polis i Stockholm i morse.

Skjutningen skedde i samband med att polis ingrep mot en grov misshandel och tvingades använda vapen för att avbryta denna. (TT)

Polisen söker efter personer som varit inblandade i en skottlossning i Askim i Göteborg på söndagskvällen.

– Vi har påträffat tomhylsor på platsen, oklart i vilken omfattning, säger Peter Nordengard, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Larmet kom in 22.42 efter att ett flertal personer som hört skottlossningen ringt till polisen. Flera patruller är på plats för att säkra spår och höra vittnen.

– Vi har inlett en förundersökning om försök till mord, säger Nordengard. (TT)

Räddningstjänsten fick invänta poliseskort under natten, då en lada på en ö i Ekerö kommun väster om Stockholm stod i brand.

Anledningen var extra försiktighet på grund av ett uttalat hot.

Det var polisen som tog emot hotet vid ett tillslag i närheten av brandplatsen tidigare under helgen.

– Det gjorde att polisen förberedde sig på vägen fram med skyddsvästar, och då valde vi att vänta in dem. Vi ville komma efter att polisen hade säkrat platsen, säger Roger Magnusson, operativ chef vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Han tror inte fördröjningen fick någon avgörande betydelse för insatsen.

Inga personer har skadats i samband med branden, och de djur som befunnit sig i ladan hade tagits ut oskadda innan räddningstjänsten kom fram.

Ladan har brunnit ned och räddningstjänsten har kvar personal på platsen in på måndagsförmiddagen. (TT)

Världen

Många kinesiska turister har skadats eller dödats i en bussolycka i Nordkorea, meddelar myndigheter i Peking. Exakt vad som hänt är dock oklart, och nyhetsrapporter om händelsen har dragits tillbaka.

Kinas utrikesdepartement har en kort kommuniké på sin sajt om händelsen, som ska ha ägt rum på söndagskvällen. Där talas om "en stor olycka". (TT)

Ett nytt pensionssystem, som utlöst dödliga protester, dras tillbaka. Det säger Nicaraguas president Daniel Ortega i ett tv-tal.

Enligt olika uppgifter har upp till ungefär 25 personer dödats i oroligheterna kring lagförslaget.

Liksom många andra länder brottas Nicaragua med växande underskott i pensionssystemet, och den gångna veckan klubbades därför nya regler som innebär större inbetalningar och mindre utbetalningar.

Men detta har snabbt utvecklats till en av Ortegas största politiska kriser. Protesterna är de värsta sedan han återkom till makten för elva år sedan. (TT)