Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

En kvinna och en man har anhållits i natt, efter att ha gripits i Jämshög i en bil lastad med misstänkt stöldgods.

Blekinge

En person ska ha reagerat på en bil i Jämshög och hört sig till polisen vid 00.30-tiden.

En patrull hittade bilen och upptäckte att fordonet var fullt av gods, som man misstänker kan kopplats till flera inbrott i främst fritidshus i västra Blekinge som skett från nyår och framåt.

– En del gods har vi kunnat härleda till målsägande men vi har inte hittat alla ställen än, säger Christer Nilsson, jourhavande förundersökningsledare hos polisen.

En kvinna i 50-årsåldern och en man i 45-årsåldern greps vid platsen och har anhållits, misstänkta för bland annat grov stöld.

 

Sverige

Kvinnan och mannen utsatte äldre personer över 90 år för grova stölder.

Nu dömer Örebro tingsrätt dem till fängelse, kvinnan i tre år och tre månader och mannen i tre år och fem månader.

Tillsammans har de begått nio fall av grova stölder, enligt rätten. De har via internet kartlagt äldre som de sedan besökt och stulit saker från.

Mannen och kvinnan ska tillsammans betala skadestånd till offren. (TT)

Ett nytt kompetensstöd som ska hjälpa vårdpersonal att upptäcka och bemöta patienter som utsätts för våld har nu lanserats i Sverige.

Även tandläkare kommer att kunna ta del av det nya webbaserade stödet, som tagits fram av Nationellt centrum för kvinnofrid och Socialstyrelsen, rapporterar Sveriges Radio Ekot. (TT)

 

Världen

Minst 1 000 turister är strandsatta i Nya Zeelands Golden Bay sedan det tropiska ovädret Gita dragit in över land.

Myndigheterna säger att de överväger att evakuera turisterna med färjor från den avlägsna regionen längst norrut på landets Sydö, efter jordskred som har blockerat huvudvägen.

På andra platser i landet har stormen orsakat strömavbrott i tiotusentals bostäder, fällt träd och spolat bort vägar. (TT)

Två poliser har dödats i sammandrabbningar med tidigare medlemmar av gerillagruppen Farc i södra Colombia, enligt landets försvarsminister Luis Carlos Villegas.

Poliserna sköts ihjäl när de stoppade två män som öppnade eld i San Vicente de Caguan. Även en av angriparna dog.

Enligt ministern "pekar allt på" att männen tidigare var medlemmar av gerillagruppen Farc som ombildats till ett politiskt parti efter att ha slutit fred med regeringen 2016. (TT)