Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Man gripen för flera brott på boende i Blekinge. Två gripna efter explosion vid polisstation i Malmö.

Blekinge

En ung man misstänks för flera brott på ett hvb (hem för vård eller boende) i Listerby under natten till torsdagen. Mannen greps vid 00.30-tiden.

– Han har misshandlat en jämnårig på boendet och stulit 200 kronor, säger Michael Hesselberg, jourförundersökningsledare vid polisen.

Brottsrubriceringarna är grov stöld, misshandel och olaga hot.

– Han har även ofredat personalen, säger Hesselberg.

Den misshandlade ska inte ha behövt föras till sjukhus.

– Det var örfilar, säger Michael Hesselberg.

Skåne

Detonationen vid polisstationen i Rosengård i Malmö är "fullständigt oacceptabel", säger Carina Persson, regionpolischef i Syd. Två män har gripits misstänkta för inblandning i angreppet. De anhölls senare och polisen har gått in i stabsläge för att kunna använda alla tillgängliga resurser i regionen.

Explosionen skedde vid 21-tiden på onsdagskvällen. Ingen person skadades, men bilar som tillhör poliser har skadats och polishuset har fått splitterskador. (TT)

Sverige

En majoritet av partierna i riksdagen är positiva till att utreda frågan om att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige, visar en rundringning som Sveriges Radios Ekot har gjort.

En statlig utredare föreslog nyligen att en utredning av frågan ska göras. Om det blev verklighet skulle det, enligt förslaget, innebära ett rättsligt erkännande av icke-binära, det vill säga personer som inte definierar sig enligt könskategorierna kvinna eller man. Även könsneutrala personnummer skulle införas. Utredningen är under året ute på remiss.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är positiva. Alliansen är splittrad i frågan. Liberalerna och Centerpartiet säger ja till en utredning, medan Kristdemokraterna och Moderaterna säger nej.

Sverigedemokraterna säger att de kan tänka sig en utredning, men vill utreda om man överhuvudtaget ska ha juridiskt kön. (TT)

Världen

Flygtrafiken slog nytt rekord globalt förra året, enligt Internationella luftfartsorganisationen (ICAO). Strax över fyra miljarder passagerare tog flyget under 2017, vilket är cirka 7 procent fler än året före.

Lågprisbolag står för en allt större del av flygtrafiken, i fjol omkring 30 procent.

Tidigare i januari har två studier visat att 2017 även var det säkraste året för civil flygtrafik sedan kraschstatistik började samlas in 1946. (TT)

Japans premiärminister Shinzo Abe och Australiens premiärminister Malcolm Turnbull har besökt en militär anläggning utanför Tokyo samtidigt som länderna förbereder ett avtal om ett försvarssamarbete.

Avtalet kommer att göra Australien till Japans närmaste militära partner efter USA. Enligt uppgift kommer uppgörelsen att tillåta japanska militärövningar utanför Darwin, en stad i norra Australien som Japan bombade under andra världskriget.

Bakgrunden till det nya samarbetet är spänningarna i regionen, där diktaturen Nordkorea trots sanktioner fortsätter utveckla sitt kärnvapenprogram. (TT)