Nyheter

Här är nattens händelser – lokalt och i omvärlden

Nyheter Artikeln publicerades
Foto:Bertil Ericson/TT, Johan Nilsson/TT

Brand i soprum i Karlskrona.

I Lagan i Ljungby kommun skadades en kvinna allvarligt i en lägenhetsbrand.

Blekinge

Strax före klockan 04 på natten till onsdagen brann det i ett soprum i ett flerfamiljshus på Kungsmarksvägen i Karlskrona.

Räddningstjänsten åkte till platsen och släckte. Även polis larmades dit.

– Av okänd anledning har det börjat brinna i ett soprum, säger Kurt-Erik Gunnarsson, jourförundersökningsledare vid polisen i Karlskrona.

Polisen gör en anmälan om skadegörelse genom brand.

– Vi har inga spår där. Det kan vara anlagt och det kan ha börjat brinna av annan orsak. Det går inte att gå vidare med det, så det kommer förmodligen att läggas ner direkt, säger Gunnarsson.

Det ska ha brunnit i en soptunna och blivit rökskador i soprummet. Men branden spred sig inte vidare, enligt honom.

Ingen person har skadats.


Skåne

En byggarbetsplats i Svedala hade inbrott under natten.

Sex män kunde gripas efter att de lämnat området vid 00.30-tiden, uppger polisen. Man ska bland annat ha gjort inbrott i en container.

Tidigt på onsdagsmorgonen har männen inte förhörts än.

Två män i 30-årsåldern greps vid klockan 01.45 vid en mack i Gårdstånga. De misstänks ha stulit bränsle från en lastbil som stod parkerad där.

Slangningsutrustningen beslagtogs av polis.


Sverige

Sent på tisdagskvällen brann det i en lägenhet i Lagan. En äldre kvinna har livshotande skador, enligt uppgift från sjukhuset.

Det var strax efter klockan 23.30 som räddningstjänsten ryckte ut till lägenheten på Föreningsgatan efter larm om en misstänkt brand.

– Man har släckt den. En person är förd till lasarettet, säger operatören vid SOS Alarm i Växjö klockan 00.15.

Det är en äldre kvinna som har förts till Ljungby lasarett.

Region Kronoberg uppger klockan 03.30 att kvinnan har livshotande skador och att tillståndet är kritiskt. Hon vårdas på intensivvårdsavdelning.

Läs mer: Kvinna allvarligt skadad vid lägenhetsbrand

En person har blivit skjuten i Vallentuna norr om Stockholm. Polisen fick in larmet vid 22-tiden på tisdagen.

– När vi kommer dit anträffas en person. Den skadade har inte livshotande skador, säger Lars Byström, presstalesperson vid Stockholmspolisen, till TT.

Den skadade har förts till sjukhus. Enligt uppgifter till Aftonbladet är det en man som har skottskadats i armen och benet. Lars Byström vill inte kommentera de uppgifterna.

Polisen har spärrat av platsen för en teknisk undersökning. Ingen misstänkt har gripits. (TT)


Världen

USA:s president Donald Trump kommer att utnämna en ny nationell säkerhetsrådgivare i slutet av veckan, säger Vita husets talesperson.

Den tidigare, Michael Flynn, tvingades avgå sedan han kommit med felaktiga uppgifter om diskussioner med Rysslands ambassadör innan Trump blev president. Samtalen ska ha rört sanktioner, vilket inte är tillåtet.

I väntan på en ersättare har Keith Kellogg utsetts till tillförordnad nationell säkerhetsrådgivare. (TT)

De nära 200 000 människor i Kalifornien, USA, som tvingades lämna sina hem på grund av höga flöden vid Oroville-dammen kan återvända hem.

Flera kanaler skadades efter ett extremt högt vattenflöde. Ett tag varnade myndigheterna för att en sidokanal skulle kollapsa.

Trycket från vattenmassorna har nu minskat, men de boende ska fortfarande vara redo för en evakuering om situationen förändras. (TT)

I fredags kidnappades och mördades två pojkar i Guatemala. Tusentals människor var med vid begravningen i huvudstaden.

Pojkarna, 10 och 11 år, drogs in i en bil när de var på väg hem från skolan. Deras fattiga familjer hade inte pengar nog för lösesumman, så pojkarna hittades sedan döda i plastsäckar vid en väg.

FN-organet Unicef fördömer dådet och kräver ett slut på våldet och att barn skyddas bättre. I fjol dödades 943 barn i Guatemala. (TT)

Amerikanska myndigheter har gripit en man från Mexiko som togs till USA utan korrekta papper som barn. När Barack Obama var president fick han tillåtelse att stanna och arbeta i landet. Gripandet är det första i sitt slag under president Donald Trumps styre.

23-årige Daniel Ramirez Medina har inget kriminellt förflutet men greps i förra veckan av immigrationsmyndigheterna i sin pappas hem i Seattle. Han fick ett tillfälligt uppehålls- och arbetstillstånd i en reform från 2012 för personer som kommit till USA som barn. 750 000 personer har, enligt reformen, rätt att tillfälligt arbeta legalt i landet.

Ramirez har överklagat gripandet till domstol, och hävdar att det strider mot hans grundlagsskyddade rättigheter. (TT)

USA kommer inte längre att trycka på för en tvåstatslösning för Israel och de palestinska områdena.

Beskedet är en skarp sväng för den amerikanska politiken kring konflikten.

– En tvåstatslösning som inte skapar fred är inte ett mål som någon vill ha, säger en högt uppsatt tjänsteman i Vita huset, som vill vara anonym.

Uppgiften om att USA nu överger den tidigare linjen kommer i samband med att Israels premiärminister Benjamin Netanyahus besöker Washington. (TT)

Sydkoreas underrättelseorgan bekräftar att Kim Jong-Uns halvbror dödades av nordkoreanska agenter. Mordet ska ha planerats under lång tid.

Den 45-årige Kim Jong-Nam, halvbror till Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, dödades i måndags på flygplatsen i Kuala Lumpur, Malaysia. Enligt sydkoreanska medier blev han stucken med förgiftade sprutor av två kvinnliga nordkoreanska agenter.

Uppgifterna bekräftas nu av Sydkoreas underrättelseorgan, som även sade att mordet hade planerats under lång tid i Nordkorea.

– Om uppgifterna stämmer visar mordet på den nordkoreanska regimens brutalitet och omänskliga natur, sade Sydkoreas premiärminister Hwang Kyo-Ahn på ett möte, enligt hans talesperson.

Även USA tror starkt på uppgifterna om giftmordet, enligt regeringskällor.

Kim Jong-Nam, äldste son till Nordkoreas tidigare ledare Kim Jong-Il, levde i exil och har kritiserat sin halvbror offentligt. (TT)

Två män och en 16-årig flicka åtalas i Frankrike för att ha planerat en terrorattack, som var nära förestående.

De tre greps i närheten av Montpellier. En av männen, och den 16-årige flickvännen, ska ha tillverkat sprängladdningar. Misstanken är att mannen planerat att spränga sig själv, och att flickan innan dess skulle fly landet.

Terrorberedskapen är hög i Frankrike efter en våg av attacker under två år, som dödat över 200 människor. (TT)