Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades

Blekinge

En man i 50-årsåldern utsattes på sent på onsdagskvällen för en misshandel i centrala Ronneby. Ambulans skickades till platsen, men mannen kunde plåstras om på plats och behövde inte uppsöka sjukhus.

Under den tidiga torsdagsmorgonen var ingen gripen, men en man i 25-årsåldern ska enligt polisen vara misstänkt för misshandeln.

I övrigt meddelar polisen att natten i länet varit mycket lugn.

Skåne

En man i Helsingborg utsattes på onsdagskvällen för ett rånförsök och blev samtidigt misshandlad av två män. Mannen ska ha klarat sig utan allvarliga skador och de två okända gärningsmännen försvann från platsen till fots.

Någon timme tidigare, vid 21.00-tiden råkade en man i Kristianstad också ut för ett rånförsök. Två män i rånarluvor ska ha försökt råna mannen och hotat honom med en hammare och en skruvmejsel, innan de av okänd anledning plötsligt lämnade platsen.

– Det är ingen gripen där, säger Kim Hild vid polisens ledningscentral vid 07.00 på torsdagsmorgonen.

I övriga delar av Skåne rapporterar polisen om en natt utan några större händelser.

– Generellt en lugn natt i vår region, säger Kim Hild.

Sverige

Maskerade män bröt sig in i en lägenhet i Rockhammar i Lindesbergs kommun vid halv tre-tiden i natt och attackerade en man med en hammare, enligt polisen. Männen försökte även få med sig gods från lägenheten, men flydde från platsen när kvinnan i lägenheten ringde polisen, skriver na.se.

Det finns ingen känd hotbild mot honom sedan tidigare. Polisen kan inte svara på hur allvarligt mannen skadades. De maskerade männen är fortfarande på fri fot, skriver tidningen. (TT)

Ett Fokker 100-plan från Nextjet med 55 personer ombord gled av vid slutet av landningsbanan efter landning på Lapland Airport i Gällivare vid 21.30-tiden på onsdagen. Planet kom från Stockholm.

– Banan var hal tillsammans med att det var snöbyar och dåliga bromsvärden så planet hamnade med noshjulet utanför bankanten, säger Birgitta Eckermark, räddningsledare vid Flygräddningscentralen, till TT.

Ingen skadades vid avåkningen och passagerarna fick gå av planet där det stod.

– Det är för mjukt underlag så de kan inte vända runt noshjulet utan får bärga planet. Det var det sista reguljärflyget i dag så det ska nog inte påverka trafiken, säger Birgitta Eckermark. (TT)

Världen

Cypriotiska myndigheter går med på att utlämna den egyptiske man som anklagas för att ha kapat det passagerarplan som tvingades att flyga till Cypern i förra veckan, uppger den egyptiska nyhetsbyrån MENA.

Mannen anklagas för att ha hotat att detonera ett bombbälte ombord på planet men hade inga sprängmedel på sig.

Den misstänkte gav upp efter att ha fått det egyptiska inrikesplanet att landa på Cypern med 72 passagerare och personal ombord. (TT)

Det franska parlamentet klubbade i onsdagskväll igenom en lag som kriminaliserar sexköpt, enligt den modell som Sverige var först i världen med att införa 1999. Frankrike blev därmed det femte landet i världen som gör det brottsligt att köpa sex.

– Det är en riktig seger för jämställdheten och mänskliga rättigheter. När ett stort land som Frankrike genomför sådan här lagstiftning, så är det ett stort steg, säger Lise Tamm, chef för den internationella åklagarkammaren i Stockholm, till Ekot i Sveriges Radio.

Hon var med i parlamentet när beslutet fattades och tror att det får följdverkningar i resten av Europa.

Men utanför byggnaden demonstrerade ett 60-tal sexarbetare, som anser att lagen kommer att försämra deras arbetsvillkor och driva prostitutionen utomlands.

4,8 miljoner euro ska årligen satsas på att hjälpa sexarbetare ut ur prostitution och till att hitta andra jobb, skriver AFP. (TT)

Mer än 120 länder har sagt att de är redo att skriva under FN:s överenskommelse mot global uppvärmning, uppger Frankrikes miljöminister Ségolène Royal.

Stödet för överenskommelsen kan peka på att klimatavtalet från Paris förra året har större chans att ratificeras i New York i slutet av april.

Avtalet kan bara bli verklighet om minst 55 länder, ansvariga för minst 55 procent av världens växthusgaser, godkänner överenskommelsen. (TT)