Nyheter

Här är nattens händelser

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Johan Nilsson/TT

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.

Blekinge

Strax innan klockan ett på natten inkom ett larm om brand på Folkparksvägen i Parkdala, Ronneby kommun. Enligt räddningstjänsten var det ett fristående soprum som börjat brinna.

Ärendet bedömdes inte kräva någon insats av polisen.

Sverige

En man har hittats död i en bostad i Älvdalen, uppger polisen på sin hemsida.

Polisens avdelning för grova brott i Dalarna utreder fallet som mord eller dråp. Platsen är avspärrad och en teknisk undersökning kommer att göras under måndagen.

Polisen är i övrigt förtegen om omständigheterna kring fallet. (TT)

Skolverket arbetar med att ta fram nya råd för att underlätta lärares betygssättning, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Många har vänt sig till Skolverket med frågor om betygen, bland annat undrar många hur en elev som varierar väldigt mycket i kunskapsnivå ska betygssättas.

De nya allmänna råden för lärare i grundskolan, gymnasiet och vuxenutbildningen ska komma ut i höst. Kunskapskraven ska också ses över, och Skolverket uppmanar regeringen att se över de kunskapskrav som myndigheten inte förfogar över. (TT)

Världen

Afghanistans huvudstad Kabul har drabbats av ännu ett dåd. Beväpnade gärningsmän har angripit en militärakademi i Afghanistans huvudstad.

En rad explosioner och skottlossning har hörts i närheten av militärakademin tidigt under morgonen i Kabul. Attacken inleddes vid 05-tiden, uppger flera vittnen för olika nyhetsbyråer.

Några av angriparna har dödats, uppger en säkerhetskälla för nyhetsbyrån AFP. Gärningsmännen har inte lyckats ta sig in i den hårt bevakade anläggningen, enligt källan, som säger att minst fyra beväpnade personer fortfarande är i intensiv skottlossning med säkerhetsstyrkor.

En soldat har dödats uppger en källa för Reuters. Tre soldater har skadats, enligt källan.

– En självmordsbombare utlöste sin bomb och resten av gärningsmännen gör motstånd, de är omringade av våra styrkor, säger talespersonen för försvarsdepartementet, Dawlat Waziri.

Attacken kommer bara två dagar efter det att över 100 människor dödats i ett bombdåd som talibanerna tagit på sig. En självmordsbombare sprängde då en ambulans.

I Afghanistan attackerades för några dagar sedan Rädda Barnens anläggning i Jalalabad, och förra helgen dödades 25 personer när gärningsmän gick till angrepp mot ett lyxhotell i Kabul. (TT)

Sökandet efter överlevande fortsätter efter färjeolyckan i önationen Kiribati i Stilla havet. Räddningsarbetare är optimistiska trots att området som söks av motsvarar en yta större än Italien.

Katamaranfärjan skulle åka mellan två atoller med 50 personer ombord och försvann för elva dagar sedan.

Sju människor, bland dem en medvetslös tonåring, har kunnat räddas från en gummibåt som hittades drivande av ett militärflygplan från Nya Zeeland som kallats in för att delta i sökarbetet. De plockades upp på söndagen av en fiskebåt som omdirigerats.

Det tros finnas ytterligare en livbåt som räddningsarbetarna nu inriktar sig på att hitta. (TT)

I en intervju i den brittiska tv-kanalen ITV på söndagskvällen beskrev Donald Trump sig själv som ett ”stabilt geni” och meddelade att han inte är feminist: ”Det vore att gå lite för långt”.

Men han respekterar "kvinnor oerhört mycket", och stödjer kvinnor säger han. Kvinnor gillar särskilt hans stöd för en stark militär eftersom de vill känna sig trygga, säger Donald Trump.

Donald Trump säger också tror att han är mycket populär i Storbritannien och får många beundrarbrev från britter som gillar det han gör.

Han svarade på frågor om rad olika ämnen, och erkände bland annat att han ibland twittrar från sängen. Sociala medier är en väg för honom att försvara sig själv i en era av fejknyheter, förklarade han. (TT)