Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Här är nattens händelser

Nattens nyhetsrubriker lokalt, nationellt och internationellt.
Nyheter • Publicerad 12 januari 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Blekinge

Vid midnatt bröt en brand ut i en större verkstadslokal i Jämjö.

Annons

– Det är en lokal på uppskattningsvis 80 gånger 20 meter som har brunnit. Vi har lyckats hindra spridning till kontors- och lagerdelen men hela hallen och samtliga fordon där inne har blivit brand- och rökskadade, säger Billy Åkerström, brandmästare vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Det ska röra sig om fyra lastbilar och tre minibussliknande arbetsfordon som fanns på plats inne i hallen.

Ett 20-tal brandmän från tre stationer ryckte ut på larmet. Elden hade tidigt spridit sig till taket och brände upp ett cirka fem gånger fem meter stort hål.

– Vi hade lite svårigheter i början med tanke på rasrisken som uppstod, så vi kunde inte gå in med rökdykare utan fick bara släcka utvändigt.

Även explosionsrisk förelåg, då det fanns gastuber inne i lokalen. Orsaken till branden är fortfarande oklar.

– Men jag förmodar att den har startat i någon av lastbilarna och sedan spridit sig vidare, säger Billy Åkerström.

Sverige

Det råder fortsatt brist på personer som frivilligt söker sig till försvarsmakten för att göra militär grundutbildning, rapporterar Ekot.

Förra året behövde 3 500 personer genomgå utbildningen, men 2 230 ryckte in.

– Det är förstås allvarligt, att vi inte lyckats fylla de utbildningsplatser som vi har behov av och i sin tur bemanna krigsförbanden i den utsträckning som vi behöver, säger Anders Åkermark, chef för Försvarsmaktens rekryteringsenhet. (TT)

Annons

Det finns ett mycket stort fortsatt behov av att stödja det lokala arbetet mot våldbejakande extremism. Det konstaterar den nationella samordnaren Anna Carlstedt i sin slutrapport till regeringen.

Det var Alliansregeringen som 2014 inrättade den nationella samordnaren. När arbetet inleddes var kunskapen i kommunerna om våldsbejakande extremism högst begränsad. Få kommuner visste om att problemet fanns, beredskapen var obefintlig och många kommuner ansåg inte att de hade något nämnvärt ansvar för att förebygga våldsbejakande extremism.

I dag tre år senare är läget ett annat. Men behovet av nationellt stöd och samordning är fortsatt mycket stort. Behovet av att utveckla, beskriva och utvärdera metoder för det förebyggande arbetet beskrivs som "närmast outtömligt".

Inte minst behöver kommunerna "handfast stöd" i hur de ska agera i enskilda ärenden men även med problem i ett område eller på en skola. Rapporten nämner behovet av ett nationellt "insatsteam". Rapporten konstaterar ett fortsatt behov av nationell samordning samt en nationell lägesbild och handlingsplan. (TT)

Världen

USA:s president Donald Trump kommer att förlänga sanktionslättnaderna för Iran som ryms under kärnenergiavtalet mellan Teheran och flera världsmakter, enligt ett twitterinlägg från en Bloombergreporter.

Trump, som flera gånger har hotat att riva upp avtalet, måste besluta sig om sanktionerna senast under fredagen. Om de inte förlängs äventyras avtalet som begränsar Irans kärnvapenprogram mot sanktionslättnader.

USA:s president måste enligt lag försäkra kongressen var 90:e dag om att Iran lever upp till sin del av avtalet för att avtalet ska fortsätta gälla. (TT)

264 migranter har räddats från en båt utanför Kalabriens kust i Italien, där människosmugglare använder allt mindre båtar för att ta människor till Europa.

Ett plan från EU:s gränsövervakningsbyrå Frontex såg båten och migranterna räddades nära staden Crotone. Båten tros ha kommit från Turkiet. Kustbevakningsbåtar och Frontex-fartyg deltog i insatsen.

Annons

Förra året kom runt 119 000 människor till Italien över Medelhavet, 35 procent färre än 2016. (TT)

En 24-årig australier har avlidit efter att ha blivit ormbiten i Tamworth i delstaten New South Wales. Han tros ha bitits av en brunorm på en bakgård när han försökte få bort ormen från familjens husdjur, skriver tidningen Sydney Morning Herald.

Mannen fördes till sjukhus men avled en timme efter bettet.

Mindre än 40 personer uppskattas ha avlidit efter ormbett i Australien sedan år 2000.

Brunormen anses vara en av de dödligaste ormarna i landet. Den som ser en sådan bör stå stilla tills den flyttar sig. (TT)

Fredrik TanoSkicka e-post
KB/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons