Nyheter

Här är det lättast att få jobb

Blekinge Artikeln publicerades
Kockyrket är ett av många heta i Blekinge 2018.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kockyrket är ett av många heta i Blekinge 2018.

Sysselsättningen kan komma att bromsas upp, konstaterar Arbetsförmedlingen i en ny prognos. Men det är fortsatt gott jobbläge i länet. Här är de hetast yrkena för 2018.

Allra hetast på arbetsmarknaden i länet är kockar, byggarbetare, ingenjörer och IT-specialister, liksom högskoleutbildade inom skolan och vården.

Arbetsförmedlingens senaste prognos visar en fortsatt stark arbetsmarknad i Blekinge län inom många branscher. Det gäller exempelvis restauranger, IT-konsulter, byggbranschen, varvsindustrin samt för- och grundskolan, där 460 nya jobb i länet väntas under 2018.

– Vi ser goda jobbmöjligheter inom i stort sett samtliga delar av arbetsmarknaden i länet, men det gäller att ha rätt yrkesutbildning och erfarenhet. Till exempel behövs kockar till turismnäringen, svetsare till industrin, elektriker för underhåll och fritidspedagoger till barnen, säger Victor Tanaka, analytiker på Arbetsförmedlingen i ett pressmeddelande.

Vill man ha jobb direkt efter gymnasiet lyfts yrkesutbildning för att till exempel bli kock, elektriker, plåtslagare, undersköterska, mekaniker eller bagare fram.

På högskolenivå är det lättast att få jobb i år i Blekinge län för sjuksköterskor, psykologer, för- och grundskollärare, mjukvaru- och systemutvecklare samt ingenjörer.

Det är dock svårare att få jobb i länet för kassapersonal och säljare inom detaljhandeln, liksom även ekonomiassistenter, banktjänstemän och truckförare.

Fakta

Brist på arbetskraft - högskolenivå

Här är det brist på arbetskraft och lätt att få jobb i Blekinge län, högskolenivå (urval):

Arbetsterapeuter, arkitekter, barnmorskor, fritidspedagoger, fysioterapeuter (sjukgymnaster), företagssäljare, förskollärare, grundskollärare, sjuksköterskor (grundutbildade och specialiserade), gymnasielärare, ingenjörer och tekniker (bygg, elektroteknik, maskinteknik, m fl.), kuratorer, läkare, lärare i yrkesämnen, mjukvaru- och systemutvecklare, nätverks- och systemtekniker, psykologer, receptarier, revisorer, socialsekreterare, speciallärare och specialpedagoger, studie- och yrkesvägledare, systemtestare och testledare, tandhygienister, tandläkare samt veterinärer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa mer...

Fakta

Brist på arbetskraft - övriga utbildningsnivåer

Här är det brist på arbetskraft och lätt att få jobb, övriga utbildningsnivåer (urval):

Anläggningsmaskinförare, bagare och konditorer, distributionselektriker, förare av jordbruks- och skogsmaskiner, golvläggare, servitörer, industrielektriker, kockar och kallskänkor, lackerare och industrimålare, lastbilsförare, maskinställare och maskinoperatörer inom metallarbete, medicinska sekreterare, motorfordonsmekaniker, murare, personliga assistenter, slaktare och styckare, smeder, städare, ställningsbyggare, svetsare, tandsköterskor, träarbetare, tunnplåtslagare, underhållsmekaniker och maskinreparatörer, undersköterskor samt vvs-montörer.

Källa: Arbetsförmedlingen

Visa mer...