Nyheter

Häng med på vår klimatresa

Nyheter Artikeln publicerades
Foto: Bo Åkesson

Vi är också oroliga, vankelmodiga och emellanåt drabbade av dåligt samvete. Precis som folk är mest när vi blir påminda om klimatförändringarna.

För det där med klimatet är minsann ingen lätt fråga att sätta sig in i. Och det man inte förstår vill man gärna stänga av.

Larmrapporter, obegripliga siffror och politiska utspel, några som verkar kunniga och några som verkar vara galningar. Vad ska man tro på?

Men det finns också många människor som visar ett stort engagemang och drivs av starka känslor.

En dröm och en mardröm för varenda journalist.

När vi nu ger oss ut på den här klimatresan är vi till fullo medvetna om att vi inte har all kunskap och att vi riskerar att trampa fel ibland.

Jag (Kerstin) är om vi ska vara riktigt ärliga en klimatnovis, som med stor nyfikenhet och viss vånda läser på så gott jag kan.

Min akilleshäl är resandet. Jag älskar att flyga långt bort och upptäcka nya kulturer. Och jag inser att det kvittar hur mycket jag än sopsorterar, så är jag ändå skyldig till att inte ta tillvara all mat vi köper hem. Jag tror inte heller att vår bergvärmepump kompenserar alla de gånger jag inte orkar cykla de fem kilometerna till jobbet och är för sent ute för att ta bussen.

Men jag tänker att jag börjar i en ände och att ett klimatsmartare liv inte på något sätt behöver vara ett sämre liv med en massa uppoffringar. Tvärtom. Till exempel har vi upptäckt därhemma hur inspirerande det är att äta mer vegetariskt. Faktum är att det medvetna beslutet har gett oss en nystart i den vardagsmatsslentrian vi hade hamnat i med typ fem halvtrista kötträtter som cirkulerade runt.

Jag (Lena) önskar att jag vore en novis på klimatet precis som Kerstin. Jag har jobbat som vetenskapsjournalist i många år inom jordbruk, mat och miljö. Men alla kunskaper jag har med mig därifrån har inte hjälpt mig ett dugg. Jag minns mycket väl seminariet jag var och lyssnade på för att skriva om. Det var 2008 och det slog en klubba i huvudet på mig. Allt som varit rätt enkelt innan att sätta etiketten bra eller dåligt på fick plötsligt nya dimensioner.

Och mitt eget klimatkonto då, hur sköter jag den? Småsakerna i vardagen har jag i rätt stor utsträckning klimatanpassat och tycker faktiskt att det bara höjt min livskvalitet. Men när det gäller de stora posterna är det mycket att ta itu med. Jag har ett deltidslantbruk och föder upp köttdjur, och jag åker alldeles för många mil bil till jobbet på BLT. Tittar jag bakåt så har jag satt fyra barn till en överbefolkad värld. Som tur är har jag tröttnat på att resa långt med flyg.

Men vi tänker oss att vi gör vår klimatresa tillsammans med er, våra läsare. Det är era beslut och tankar vi är intresserade av. Och det är ni som kommer att hjälpa oss att forma den här artikelserien.

Hur tänker ni kring klimatfrågan och hur har den påverkat era liv? Vilka beslut funderar ni på och vilka frågor vill ni att vi ställer till forskarna?

Mejla oss på lena.karlsson@blt.se och kerstin.porshed@blt.se, skriv till BLT, Ronnebygatan 28, 371 89 Karlskrona eller gå in på BLT.se och kommentera, så syns vi i spalterna framöver!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.