Nyheter

Han har världens första galgmuseum

Nyheter Artikeln publicerades

Johnny Karlsson är upphovsmannens till världens första Galgmuseum som finns i Olofström.
Varför galgar?
Det började för sex-sju år sedan då jag läste en artikel i en tidskrift för samlare. Skribenten hade skrivit om något han aldrig hört att någon samlade på, nämligen galgar.
- Jag tyckte det lät roligt, säger Johnny och tog med sig tanken till den kurs för pensionärer som han då höll på Jämshögs folkhögskola.
Han föreslog att kursen skulle göra en utställning om galgar, men fick bara skratt till svar. På hans uppmaning inventerade dock alla kursmedlemmar de galgar som fanns i deras hem.
- Det blev cirka 185 galgar per hushåll - förutom den värste som hade uppåt 500 galgar.
Gruppen lånade en ledig lokal av Olofströms hembygdsförening till sin tillfälliga utställning. Där radade varje kursmedlem upp sina galgar.
Hallen fylldes.
- Det såg lite roligt ut och det var lite vackert. Men det som var så oväntat var att utställningen fick ett sådant genomslag och väckte stort intresse, berättar Johnny som snart fick ta emot galgar skickade från folk, i lådor, i säckar eller enstaka i kuvert.
Nu har Olofström ett eget galgmuseum som ständigt förändras genom att galgarna regelbundet byts ut. 300-400 galgar hänger där åt gången, men i lager finns tusentals galgar.