Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Hälften av kommunernas badplatser inte tillgängliga

Blekinge • Publicerad 11 juli 2019
Foto: Staffan Lindbom

Var sjätte kommun i landet har ingen badplats som är tillgänglig för personer med olika funktionsvariationer. Det visar Tillgänglighetsbarometern för 2019 som omsorgsföretaget Humana har tagit fram tillsammans med SPF Seniorerna och Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft. I en enkät som sänts ut till landets alla kommuner har de bland annat ställt frågor om tillgängligheten på badplatser och idrottsanläggningar för personer som använder rullstol.

I Blekinge har fyra kommuner svarat att mellan 1 och 49 procent av kommunens badplatser är tillgängliga för personer med olika funktionsvariationer. Karlshamn har inte svarat på enkäten.

Annons

– Det behöver inte vara särskilt dyrt att anpassa i alla fall några badplatser i varje kommun säger Jonatan Arenius, tillgänglighetsansvarig på Humana i ett pressmeddelande.

Bättre ser det dock ut för tillgängligheten på idrottsanläggningar och simhallar. Där svarar två av fyra kommuner i Blekinge att 75-100% av anläggningarna är tillgängliga.

När Humana rankat kommunerna utifrån enkätsvaren hamnar Sölvesborg på en 24:e plats i landet och är den mest tillgängliga kommunen i Blekinge. Borås är den kommun som är mest tillgänglig i landet 2019.

Hur stor andel av de badplatser som din kommun ansvarar för är tillgängliga och användbara för personer som använder rullstol?

Karlskrona 1-49%

Olofström 1-49%

Ronneby 1-49%

Sölvesborg 1-49%

Hur stor andel av din kommuns idrottsanläggningar och simhallar är tillgängliga och användbara för rullstolsburna?

Karlskrona 75-100%

Olofström 50-74%

Ronneby 1-49%

Sölvesborg 75-100%

Karolin Johansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons