Nyheter

Gästkrönika: Därför behövs Stolta föräldrar

Nyheter Artikeln publicerades
Catrin Stellte Fridh, Zarah Karlsson och Eva Okmark.
Foto: Louisa Håkanson
Catrin Stellte Fridh, Zarah Karlsson och Eva Okmark.

Behövs Stolta föräldrar?

Om du frågar alla de föräldrar och andra anhöriga som varje år promenerar i Prideparaden skulle svaret med allra största säkerhet bli ett rungande JA!

Nu tänker ni kanske att det är klart de tycker, de känner ju någon som identifierar sig med någon av bokstäverna som finns eller inte finns i HBTQ-rörelsen.

Så klart står vi bakom våra egna ungar, men de är inte den enda anledningen till varför vi behövs.

Det kommer ju alltid att födas HBTQ-barn och därför kommer vi alltid att behövas. Likaså behöver vi hela tiden påminna oss om att det är en lång väg kvar till dess att alla HBTQ-personer får de rättigheter och den respekt som de har rätt till, oavsett var på jorden de bor.

Vi måste försvara och bevara all den acceptans som vi uppnått i dag och arbeta för att det ska bli ännu bättre.

Stolta föräldrar vill visa att vi finns för allas våra barn! Kärlek och kamp för våra barn är en sådan kraft som de flesta kan relatera till och vi vet att den berör.

Vi finns för alla de ungdomar/unga vuxna som står längs paradvägen och gråter

Kanske gråter de för att de inte vågar berätta för sina föräldrar eller kanske för att de vågat berätta och inte blivit accepterade. Det är varför vi behövs!

Den okände unge man, under förra årets Prideparad, som när vi kramades viskade i örat att han önskade att han också hade någon där som var Stolt. Vi är där!

Han är en anledning till att vi behövs.

De föräldrar, vars barn just kommit ut, och som de inte vet hur de ska kunna hjälpa eller stötta, de är en anledning till att vi behövs.

För de föräldrar som har accepterat men där övrig släkt inte har gjort det, där kan vi med våra erfarenheter vara ett bollplank. Vi är inga proffs, men vi har erfarenhet, kunskap, kompetens och framför allt medmänsklig kärlek att dela med oss av.

Som en liten ideell förening i Blekinge träffas vi under lättsamma förhållanden sista söndagen i varje månad. Information om våra träffar finns på vår Facebooksida.

Vi står bakom våra egna ungar, men vi står även bakom era.

Vi står Stolta bakom deras rätt att få vara den de vill och älska vem de vill.

Så, förälder, kom ut, kom med, du behövs!

Stolta föräldrar till HBTQ-personer i Blekinge, Catrin Stellte Fridh, Zarah Karlsson och Eva Okmark är ambassadörer för BLT:s kampanj #vistårbakom. Läs mer på blt.se/vistarbakom.

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.