Nyheter

Gärna mindre konsumtion, men bilen vill vi ha kvar

Nyheter Artikeln publicerades
Konsumtion är något de flesta verkar kunna minska ner på. 80 procent av alla kvinnor i BLT:s undersökning hade det som sitt förstasvar. Att äta mindre kött svarade 94 procent av de yngsta tjejerna upp till 19 år.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Konsumtion är något de flesta verkar kunna minska ner på. 80 procent av alla kvinnor i BLT:s undersökning hade det som sitt förstasvar. Att äta mindre kött svarade 94 procent av de yngsta tjejerna upp till 19 år.

Kvinnorna och boende i tätorter vill bli klimatsmartare.

Speciellt vad gäller att konsumera mindre. När det gäller att låta bilen stå är intresset däremot svalare bland samtliga som svarade på BLT:s klimatenkät.

När BLT.se frågade om enskilda individers klimatavtryck svarade 329 av 502 att alla kan påverka.

Men även vad gäller vilja att faktiskt förändra sitt beteende är det kvinnor överlag som dominerar på de punkter vi föreslog (färre flygresor, minska bilåkandet, äta mindre kött, konsumera mindre).

34 procent av männen som svarade på enkäten uppger att de inte är villiga att ändra sitt beteende på någon av dessa områden.

Att jämföra med nio procent av kvinnorna, där åtta av tio säger sig vara villiga att konsumera mindre – jämfört med ungefär häften av männen.

Tittar man sedan på svarsalternativen vad gäller landsbygd och tätort skiljer punkterna ”mindre kött” och ”minskat bilåkande” ganska tydligt.

För där var var sjätte boende i tätort skulle kunna tänka sig att minska sitt bilåkande (56 procent) och sin köttkonsumtion (58 procent) är motsvarande siffror 34 procent (bil) och 43 procent (kött) för dem som bor på landsbygden.

Och vad gäller köttet, så är det återigen tjejerna som i högre grad skulle kunna tänka sig att ändra sitt beteende. Sju av tio kvinnor, mot tre av tio män, svarar att de skulle kunna tänka sig att minska sin köttkonsumtion.

Att minska på flygresandet verkar vara något som den yngsta ålders gruppen upp till 19 år ser relativt likartat på. Här svarar runt 60 procent av båda könen att de kan flyga mindre.

Medan män 20-29 år plötsligt inte alls är villiga att minska flygresandet.

För där de jämngamla tjejerna till 79 procent vill minska flygandet är motsvarande siffra för killarna bara 33 procent. En tendens åldersgruppen verkar ha gemensamt med 50-59-åringarna, där 57 procent av kvinnorna vill flyga mindre, jämfört med männens 25 procent.

Vid 60-69 år är benägenheten som störst att minska flygresandet om man ser till åldersgruppen i stort. Här kryssade sju av tio kvinnor och hälften av männen i det svarsalternativet.

Vad sedan BLT-läsarna kan tänka sig att göra utöver de inrutade svarsalternativen är också spännande läsning. (Se länken nedan)

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.