Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Friades efter vapenstöld – får 57 000 för lidandet

I över två månader satt mannen häktad misstänkt för grovt vapenbrott. I rätten friades han och nu får han 57 000 kronor i ersättning från staten för sitt lidande. Men någon ersättning för förlorad arbetsinkomst får han inte.
BLEKINGE • Publicerad 16 november 2017

I augusti 2016 var det inbrott i en fastighet i Asarum. Vid inbrottet stals två hagelgevär, ett kombinationsgevär samt ammunition från ett vapenskåp.

Tre personer greps och åtalades så småningom, misstänkta för att ha befattat sig med vapnen. Två av dem dömdes i tingsrätten, men den tredje – en 26-årig man – friades i både tingsrätten och hovrätten. Då hade han suttit häktad i över två månader.

Annons

26-åringen ansökte efter de friande domarna om ersättning för lidande, advokatkostnader och förlorad arbetsförtjänst. Totalt ville han ha drygt 117 000 kronor.

Nu har Justitiekanslern (JK) beslutat att han får 57 000 kronor för lidande och 1 678 kronor för advokatkostnader. Någon ersättning för förlorad arbetsförtjänst får han dock inte. Det beror på att intyget han lämnat in inte är underskrivet. Dessutom går det, enligt JK, inte att utläsa exakt vilka dagar han vill ha ersättning för eller hur beloppet har räknats ut.

Tobias FabbekeSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons