Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Nya helikoptern dyr att flyga

Försvar • Publicerad 8 februari 2018
Helikopter 14 (HKP 14) på F17 i Kallinge (arkivbild)
Helikopter 14 (HKP 14) på F17 i Kallinge (arkivbild)Foto: Johan Nilsson/TT

Försvarsmaktens nya helikoptrar – helikopter 14 – är mycket dyra att flyga och underhålla, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Det gör att försvaret funderar på att dra ner på användningen.

Helikoptrarna har visat sig kosta 200 000 kronor i timmen att använda. Som jämförelse kostar helikopter 16, Black Hawk, bara 40 000 kronor i timmen.

Annons

– Ju mer avancerade helikoptrarna blir och ju mer system som installeras, desto dyrare blir driftkostnaderna på helikoptrarna, säger Jonas Nellsjö, chef för helikopterflottiljen, till Ekot.

I budgetunderlaget den 1 mars kommer Försvarsmakten därför att kräva mer pengar, erfar Ekot. Försvaret ser också över olika sparalternativ, som att dra ner på hur mycket helikoptrarna flygs. Man överväger även att sluta använda de nio helikoptrar som är tänkta för användning på land.

De nio helikoptrar som är avsedda för till exempel u-båtsjakt berörs inte.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons