Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Första bilderna från de upprustade tågen

På onsdagen visades det första upprustade Öresundståget för allmänheten.
Nya toaletter och bekvämare stolar är några av förändringarna som resenärerna nu kan ta del av - till en kostnad av fem miljoner kronor per tåg.
BLEKINGE • Publicerad 7 mars 2018
Foto: Kasper Dudzik

BLT har tidigare skrivit om uppfräschningen som alla 111 Öresundståg ska genomgå. På onsdagen rullade det första ut på Malmö C med bland annat renoverade stolar, eluttag vid varje stol, nya golvmattor och fler bagageställ. De första Öresundstågen kom år 2000 och har hunnit bli ordentligt slitna genom åren.

Annons

– Det fanns helt enkelt ett behov av att rusta upp dem. Tack vare upprustningen kan tågen leva i tio år till, säger Maria Holmgren, vd för Öresundståg AB.

Toaletterna har varit ett av de stora problemen ombord på tågen, de är ofta ur funktion och ibland stängda under långa sträckor. Nu får tågen helt nya och mer driftsäkra toalettsystem där en handtork ersätter pappershanddukarna.

– Vi har infört flera nya funktioner på tågen efter önskemål från resenärerna. Ett exempel är fler eluttag som nu sitter vid sätet i stället för i taket. Det var ett starkt önskemål.

Vad tycker du är bäst med de nyrenoverade tågen?

– Man får en nytågskänsla när man kliver ombord. Det är rent och fräscht och tågen känns ljusare med mer rymd, säger Maria Holmgren.

Öresundståg AB räknar med att rusta upp 22 tåg per år och kostnaden landar på totalt en halv miljard kronor, alltså fem miljoner per tåg.

– Att köpa ett nytt tåg kostar 100 miljoner kronor så att rusta upp dem är både klimatsmart och ekonomiskt.

Den 15 mars går det allra första renoverade tåget ut i trafik och startar då i Karlskrona klockan 07.47.

bild 1/4
Tillgänglighet för resenärer och bagage är en av många förbättringar i de upprustade Öresundstågen.
Tillgänglighet för resenärer och bagage är en av många förbättringar i de upprustade Öresundstågen.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons