Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Förhör hela dagen väntar åtalade Peter Madsen

Tuffa frågor väntar mordmisstänkte Peter Madsen när rättegången i ubåtsfallet fortsätter klockan 09.30 i dag.
Dag två i Köpenhamns byret präglas av förhör med åtalade Madsen.
Ubåtsfallet • Publicerad 21 mars 2018
Journalister utanför Köpenhamns byret (tingsätt) i samband med den första rättegångsdagen.
Journalister utanför Köpenhamns byret (tingsätt) i samband med den första rättegångsdagen.Foto: Mads Claus Rasmussen

– Jag ser fram emot att höra mer av hans förklaring och förhoppningsvis får han möjlighet att uttala sig utan att bli avbruten hela tiden, sade advokat Betina Hald Engmark till TT efter den första rättegångsdagen i byretten (tingsrätten).

När förhandlingen startade den 8 mars pepprades Peter Madsen med åklagarens frågor, och i dag fortsätter specialåklagare Jakob Buch-Jepsen att förhöra honom. Men sedan är det försvarsadvokat Betina Hald Engmarks tur att ställa frågorna. Hon tycker att specialåklagaren var aggressiv i sin framläggning den första dagen, och inför rätten påpekade hon att åklagaren haft ett fokus på att tala till åhörare i salen och inte direkt till domstolen.

Annons

– Det är viktigt, enligt min uppfattning, att poängtera, att det bara är de förklaringar och de dokument som läggs fram i rättssalen som rätten ska ta ställning till. Vi ska glömma vad som skrivs i pressen, sade Betina Hald Engmark i rättssal 60.

När TT mötte henne efteråt utvecklade hon sitt resonemang, och var nöjd över att specialåklagaren blev tillsagd av domaren att rikta sig mer mot rätten och inte åhörarplatserna.

– Det här är ingen folkdomstol, det är inte pressen eller åhörarna som ska värdera målet. Det är domarna.

Ubåtsbyggaren Peter Madsen är åtalad misstänkt för att ha styckmördat den svenska journalisten Kim Wall under en ubåtsfärd i Öresund i augusti förra året. Madsen erkänner brott mot griftefriden och överträdelse av en lag om säkerhet till sjöss. Men han förnekar mord och sexbrott under särskilt försvårande omständigheter.

Snabbt blev Madsen häktad och misstankarna har skärpts sedan den första häktningsförhandlingen. Först hävdade Madsen att Kim Wall släpptes av i land, och därefter beskrev han Kim Walls död som en olyckshändelse och påstod att journalisten dog när hon fick en 70 kilo tung lucka i huvudet. Men fyndet av Walls huvud, som inte hade frakturer på kraniet, innebar att Madsens förklaring omkullkastades.

Att Wall kan ha avlidit till följd av kolmonoxidförgiftning inne i ubåten blev nästa förklaring från Madsen. Vid rättegångsstarten fick Madsen chans att utveckla sin version. Samtidigt avfärdades olycksförklaringen av specialåklagare Jakob Buch-Jepsen med hänvisning till tekniska undersökningar och resultatet av den rättsmedicinska undersökningen.

Mängder av journalister från stora delar av världen väntas nu fortsätta rapporteringen från rättegången mot Peter Madsen. Tolv dagar är inplanerade och när den andra dagen är avslutad återstår bland annat en lång rad vittnesförhör – åtta som är kallade av försvarsadvokaten och 29 vittnen som åklagarsidan vill höra.

Domen väntas på den sista rättegångsdagen den 25 april.

John Alexander Sahlin/TT
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons