Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Fentanylköpare dog – nu fälls säljarna

Två bröder som sålde fentanylanaloger via nätet – som åtta personer använde och dog av – fälls för grovt vållande till annans död av Södertörns tingsrätt.
Brott • Publicerad 31 maj 2018

– Målet har varit omfattande, komplext och känslofyllt, säger tillförordnade chefsrådmannen Per Backström vid en presskonferens.

Fentanyl är ett starkt smärtstillande medel som används inom vården, men som också tagit steget ut på den illegala marknaden och lett till många dödsfall. Offren i det aktuella fallet, sju män och en kvinna födda 1978–1993, avled av förgiftning sedan de använt så kallade fentanylanaloger, alltså varianter av fentanyl. Substansen såldes i sprejflaskor av bröderna.

Annons

Även personer i Karlshamn ska ha dött till följd av fentanylförsäljning.

– Det är missvisande att kalla målet för fentanylmålet eftersom det handlat om fentanylanaloger. De har en annan kemisk sammansättning än fentanyl men med samma egenskaper. De var då inte narkotikaklassade men är det nu, säger rådmannen Kajsa Hällje.

Männen, 24 och 34 år gamla, har hela tiden nekat till brott. De anser sig inte ha gjort något olagligt eftersom de aktuella substanserna inte var narkotikaklassade vid försäljningstillfället.

Men tingsrätten bedömer att bröderna varit oaktsamma och orsakat dödsfallen, då de sålde farliga preparat till personer som kunde antas använda dem som missbrukspreparat.

"Det är bevisat att bröderna känt till hur farliga de här substanserna är. Det är också bevisat att de vetat om att köparna har tänkt använda nässprejerna för missbruk. Sammantaget visar det att bröderna har varit oaktsamma och att de orsakat att personerna dött", säger en av domarna i målet, Kajsa Hällje, i en skriftlig kommentar.

Den äldre brodern döms till fängelse i fem och ett halvt år för grovt vållande till annans död i åtta fall, samt bland annat övergrepp i rättssak och vårdslöshet med narkotika.

Den yngre brodern döms till ett kortare fängelsestraff, på fyra år.

Anhöriga till de avlidna får de skadestånd de begärt. (TT)

Texten uppdateras

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons