Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

F17-plan övade mot amerikanska F16-plan

Amerikanskt och svenskt stridsflyg från F 17 i Kallinge har övat tillsammans i svenskt luftrum över Östersjön.
Karlskrona • Publicerad 15 februari 2018
Amerikanska F-16 och svenska Gripen flög tillsammans.
Amerikanska F-16 och svenska Gripen flög tillsammans.Foto: Luke Milano/US Air Force

Fyra amerikanska F-16 plan, vanligtvis placerade i Ohio i USA, övade i förra veckan tillsammans med Gripen-plan från F 17, uppger Försvarsmakten på sin hemsida. Totalt tolv amerikanska F-16 plan och närmare 300 personer hade tidigare i januari flyttats till en bas sydväst om Tallin.

Det ledde bland mycket annat till en samövning med Sverige i linje med det finsk-svenska upplägg som regelbundet genomförs med gränsöverskridande träning i norra Sverige.

Annons

Den här gången stod ”dogfight” på schemat, enligt Försvarsmaktens skribent, det vill säga manövrerad strid en mot en. ”Det är en allmänt lärorik övning för stridspiloter och flygstridsledare och väl överens med den utbildningsfas några av 171:a stridsflygdivisionens (F 17 i Kallinge) yngsta piloter befinner sig”

Inledningsvis styrde ett amerikanskt lufttankningsflygplan, stationerat i Mildenhall i Storbritannien, mot Sverige. Gripenplanen mötte upp för formationsträning och fotografering. Därefter började övningen på allvar för svenskarnas del, där en svensk ledde en amerikan och tvärtom i fyra indelade områden. Försvarsmakten konstaterar att det var nytt för två av de svenska piloterna att bland annat öva dogfight mot en utländsk plattform, under en utbildningen med målet att de ska bli fullfjädrade stridspiloter.

Efter övningen skildes de två flygvapnen åt, rapporterar Försvarsmakten vidare på sin hemsida, och planen återvände till estländska Ämari respektive Visby och sedermera Kallinge igen.

Mats BlennowSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons