Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Extra kontroller på nykter handelssjöfart

Under hela februari satsar Kustbevakningen på nykterhetskontroller av yrkessjöfarten i Sverige. De riktar in sig på små hamnar som normalt inte kontrolleras.
– Vi har sett en hel del olyckor och incidenter, säger Valdemar Lindekrantz på Kustbevakningen.
Blekinge • Publicerad 13 februari 2018

Insatsen startade den 1 februari och samtliga kuststationer deltar i pådraget. Den här gången riktar Kustbevakningen in sig på mindre hamnar som normalt inte kontrolleras.

– Jag kan inte säga exakt när och var kontrollerna sker eftersom det beror på vilka fartyg som anlöper till hamnen. Men hamnarna i Karlshamn och Karlskrona räknas som mindre hamnar, säger Valdemar Lindekrantz, kommunikatör på Kustbevakningen.

Annons

Om hamnarna är mindre så är fartygen större och insatsen fokuserar på yrkessjöfart med icke lotspliktiga fartyg, alltså fartyg som inte måste ha en lots för att gå i i en hamn.

– Där blir vi den första kontakten med svenska myndigheter.

Varför gör ni den här satsningen?

– Vi har sett en hel del olyckor och incidenter där personal ombord varit berusad. Som grundstötningen i Oskarshamn i höstas där både styrman och skeppare var berusad. Där dömdes båda för bland annat grovt sjöfylleri, säger Valdemar Lindekrantz.

Om sjöfylleri på yrkessjöfart ökar eller minskar har han ingen statistik på.

– Men när det gäller större fartyg blir konsekvenserna så mycket större om de går på grund eller kolliderar. Därför är nykterhet till sjöss väldigt viktigt.

Insatsen pågår till den 28 februari.

Maria GisselquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons