Nyheter

Eldningsförbud råder i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades
Foto: Henrik Holmberg / TT

Från och med klockan 10 på måndagen råder det eldningsförbud i Blekinge län.

Då gäller följande regler.

Länsstyrelsen har tillsammans med länets räddningstjänster gjort bedömningen att risken för gräs- och skogsbränder är stor, vilket motiverar det införda eldningsförbudet.

Det soliga vädret, utan nederbörd och med stigande temperaturer, bidrar till uttorkning av den översta markytan i öppen terräng. I områden med torrt fjolårsgräs råder särskilt stor brandrisk innan nytt färskt gräs har vuxit upp och tillfört fukt till markytan.

Detta gäller när eldningsförbud råder:

• På tomt är det endast tillåtet att elda eller grilla i grill eller annan anordning avsedd för matlagning om anordningen är utformad på ett sådant sätt att det inte finns risk för brandspridning, till exempel att den är upphöjd från marken.

• På samma villkor är det också tillåtet för restauranger och annan liknande näringsverksamhet att grilla på eget verksamhetsområde. Samma villkor gäller för grillning på kommersiella campingplatser.

• Så kallade engångsgrillar eller liknande anordningar är inte tillåtna.

Källa: Länsstyrelsen.

På sin hemsida vädjar Länsstyrelsen till allmänheten att iaktta stor försiktighet och agera på ett sätt som minskar risken för brand i skog och mark.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.