Nyheter

Regionrådet Wendt avgår av hälsoskäl

BLEKINGE Artikeln publicerades
Alexander Wendt (M) på presskonferensen.
Foto: Maria Gisselquist
Alexander Wendt (M) på presskonferensen.

Alexander Wendt (M) avgår som regionråd i Region Blekinge och som gruppledare för Moderaterna. Orsaken är sviterna efter prostatacancer.

– Jag måste sätta hälsan först.

Det har varit turbulenta veckor för den politiska toppen i Region Blekinge efter det hårt kritiserade beslutet att sparka hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth. Redan under torsdagsmorgonen blev det känt att Alexander Wendt, regionstyrelsens ordförande, skulle avgå, något som aldrig bekräftades av huvudpersonen själv. Men under fredagen bröt han tystnaden.

– Det har spekulerats mycket de senaste dagarna och vi har kallat till presskonferens för att reda ut hur det verkligen ligger till. Anledningen till att jag avgår är biverkningarna av prostatacancern jag fick 2017, säger Alexander Wendt.

Han förnekar att hans avgång har något att göra med krisen kring Almroth.

– Inte alls. Jag förstår att det är lätt att dra de parallellerna i det här läget, men jag har bestämt mig för att låta hälsan gå före mina egna preferenser.

Hur mår du?

– Det vill jag inte kommentera.

Hur känns det?

– Det är ett svårt beslut, självklart. Men någonstans måste man välja mellan pliktkänsla och hälsa. Alla jag har pratat med har varit eniga om att hälsan måste gå före allt annat. Själv är man ju ofta den som sist förstår det, säger Alexander Wendt.

Han drabbades av prostatacancer 2017, men valde då att inte gå ut offentligt med sin sjukdom.

– Jag ville ha min identitet, jag ville inte bli en sjukdom. Men nu kände jag att om jag inte går ut med det så skulle det säga något om alla andra som drabbats. Jag har ingenting att skämmas över.

 

Alexander Wendt lämnar nu en lång politisk karriär bakom sig, även om han som han själv uttrycker det ”inte är en sådan som varit med i MUF”. Han började som ersättare i kultur- och fritidsnämnden i Karlshamn när han flyttade till Blekinge 1991 och sedan 2009 har han varit oppositionsråd och gruppledare för Moderaterna. Så efter höstens val blev det ett historiskt maktskifte när alliansen tog över efter nästan 100 år av socialdemokratiskt styre. Alexander Wendt hann alltså bara sitta ett halvår på toppositionen.

– Det är såklart ledsamt när vi kämpat så länge och trott på detta. Men jag bär med mig en enorm stolthet och ödmjukhet över att vi i alliansen gjorde det omöjliga när vi tog makten.

Det är också det han är mest stolt över i sin politiska karriär. Några lågvattenmärken vill han dock inte peka ut.

Alexander Wendt (M) har varit gruppledare för Moderaterna i tio år. Nu avgår han av hälsoskäl.
Alexander Wendt (M) har varit gruppledare för Moderaterna i tio år. Nu avgår han av hälsoskäl.

En reflektion efter tiden som regionråd är den höga arbetsbelastningen som posten innebär. Ingen som inte haft det jobbet förstår vad det handlar om menar Wendt.

– Jag har fått en helt annan respekt och förståelse för mina företrädare, oavsett färg. Ett råd jag kan ge min efterträdare är att inte underskatta arbetsbelastningen.

Det är också det enda han har att säga om sin efterträdare som väljs efter regionfullmäktige den 19 juni då Alexender Wendt ska begära att bli entledigad. Han sitter dock kvar tills en ny ordförande är utsedd.

Efter det är kalendern tom.

– Jag hade semester nyligen och upptäckte att jag läste väldigt mycket, så jag ska läsa mer böcker.

Det kanske blir något mer, men vad vill Alexander Wendt inte avslöja.

– Jag behöver landa i det här beslutet nu. Jag har ju en ”bucketlist”, men jag kan konstatera att jag har haft ett otroligt rikt liv där jag har fått resa mycket och träffa intressanta människor. Detta är såklart en ledsam och känslosam dag samtidigt som jag känner en viss glädje över att få chans till ett något så när normalt liv.

Hur ser dina ekonomiska villkor ut nu när du avgår?

– Det är det sista jag har funderat på. Det finns säkert någon överenskommelse, men jag har inte börjat rota i det.

Intresset för politik finns kvar och när Alexander Wendt får frågan av P4 Blekinge om han kommer att komma tillbaka blir svaret kryptiskt.

– Man ska aldrig säga aldrig, säger han.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.