Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Unga lämnar hemorten – men Karlskrona sticker ut

Av landets 290 kommuner lämnar traktens unga 241 av dem, visar en granskning från Dagens Samhälle. Men i Blekinge ligger tre kommuner på plus.
BLEKINGE (TT/BLT) • Publicerad 25 januari 2018
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Under de senaste fem åren har minst 25 procent av de unga i åldrarna 20 till 24 flyttat ifrån 44 av landets kommuner.

I Blekinge utmärker sig Karlskrona med en ökning på 28 procent. Med det ligger man på 17:e plats på listan över landets samtliga kommuner.

Annons

Det man mätt är förändringen i befolkningsantalet 15–19-åringar 2012, jämfört med 20–24-åringar 2017.

Även Karlshamn (fem procent) och Olofström (en procent) ligger på plus. Ronneby backar fem procent och Sölvesborg två procent.

Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Internationella handelshögskolan i Jönköping, är djupt bekymrad över utvecklingen. Särskilt i de runt 100 kommuner, bland annat Sorsele, Ydre och Bräcke där befolkningen krymper och samspelet med en större stad saknas. Ett mönster som oftast pågått under lång tid.

– De tappar marknadskraft. Färre fikar på stan och färre handlar i affärer, det urholkar utbudet för alla som vill bo kvar. Och ofta påverkas företagandet eftersom det blir svårare att locka till sig kompetens, säger hon.

Bara 49 svenska kommuner hade en positiv inflyttning av unga under samma femårsperiod. Framförallt gick flyttlasset till universitetsstäder Lund, Umeå, Uppsala och Linköping. Även Solna och Sundbyberg, två kranskommuner till Stockholm, har den unga befolkningen ökat kraftigt.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons